Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Světový pohár v Olomouci vyhrál Ital Camilli s koněm Jakko. Nejlepší Čech byl pátý

Světový pohár v parkurovém skákání v Olomouci vyhrál Ital Emanuele Camilli s koněm Jakko. Z českých jezdců byl nejlepší Jakub Štěrba s Warness, který skončil pátý. Rudolf Doležal obsadil sedmé místo.

Druhé místo vybojovala Italka Clementina Grossiová s Quasimidem R, která byla jedinou ženou, jež postoupila do závěrečného rozeskakování. Třetí byl Luka Založnik ze Severní Makedonie s Chablou. Dvojnásobná vítězka z let 2016 a 2018 Němka Jörne Spreheová v základním kole dvakrát chybovala a musela se spokojit s 19. příčkou.

Na olomouckých závodech Světového poháru startovalo během pěti dnů zhruba 300 koní. Dohromady vypsali pořadatelé 24 soutěží, dnešní Velká cena byla vrcholem programu. Patřila též mezi jednu z olympijských kvalifikačních soutěží pro jednotlivce. Prestižní závod se konal na Hané už pošesté.

„Bylo to velmi náročné," řekl po závodu Camilli. O vítězství podle něj rozhodlo mimo jiné to, že jeho kůň je dobrý v obratech, tedy při zatáčení na překážky. „Za normálních okolností riskuji ještě o dost více," dodal vítěz s tím, že během parkuru jel více na jistotu a nebyl tolik rychlý, ale dnes to na prvenství stačilo.

S parkurem italského stavitele Uliana Vezzaniho si bez chyby v prvním kole poradilo šest jezdců ze 37 startujících. Podle Štěrby bylo třeba jet velmi přesně, aby kůň neudělal chybu. V rozeskakování pak nejlepší domácí jezdec udělal podle svých slov jednu chybu a shodil jednu z překážek.

Příští týden se v Budapešti uskuteční olympijská kvalifikace, kde se účast v Tokiu pokusí vybojovat český tým ve složení Aleš Opatrný, Ondřej Zvára, Zuzana Zelinková a Emma Augier de Moussac. Právě kvůli blížící se kvalifikaci z této čtveřice startoval v Olomouci pouze Zvára, který to nemá příliš daleko, ale svou stájovou jedničku nechal doma. Opatrný kvůli absenci přišel o možnost navázat v Olomouci na předloňské vítězství.

Autoři | Foto Josef Malinovský

Štítky Sport, jezdectví, parkur, Světový, Olomouc, světový pohár, Rudolf Doležal, olympijské hry, Aleš Opatrný, Ondřej Zvára, Jörne Sprehe, Severní Makedonie, Emma Augier de Moussac, Zuzana Zelinková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový pohár v Olomouci vyhrál Ital Camilli s koněm Jakko. Nejlepší Čech byl pátý  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.