Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Vinu v kauze Vidkun u soudu popřel Rozbořil a Petrůj, pokračuje se dnes

Vinu v korupční kauze Vidkun, která podle žalobců odkrývá nadstandardní vazby mezi policisty, podnikateli a politiky, popřel dnes i tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Společně s bývalým náměstkem krajského policejního ředitele Karla Kadlece všichni obžalovaní odmítli, že by vynášeli, případně získávali informace ze spisů. Soud případ odročil na středu, kdy má dokončit výpověď Rozbořil. Chybět bude z obžalovaných tedy jen výpověď vlivného podnikatele Ivana Kyselého. Je nemocen.

Petrůj, který podle žalobce dodával Kadlecovi záměrně informace ze spisů, obžalobu popřel. Uvedl, že Kadlece o své práci informoval pravidelně, stejně jako jeho kolegové. Podle něj je nesmysl, že by měl povědomí o tom, že Kadlec tyto informace bude předávat podnikateli Kyselému, jak tvrdí žalobce. „Reflektoval jsem jeho rozkazy a nikdy jsem nezaznamenal, že by to bylo proti průběhu trestního řízení," uvedl Petrůj.

Případ postavili žalobci především na více než rok trvajících odposleších, monitorovali i schůzky aktérů. Zaznamenali například i to, jak Kadlec s Petrůjem na balkoně šeptají o kauze týkající se dotací jezdeckého areálu v Lazcích, kvůli které je v kauze obžalován i bývalý hejtman Rozbořil. Petrůj se však hájil tím, že tak mluvili záměrně, aby je ostatní z kanceláří neslyšeli. „Nemusí vědět všichni okolo, že Kadlec jde na schůzku s Rozbořilem," podotkl Petrůj.

Rozbořil odmítl, že by Kadlece požádal, aby na kauzu týkající se vyšetřování kolem jezdeckého areálu, která jej osobně zajímala, dohlédl. „Tam nešlo o to, aby to ovlivňoval. Suše jsem mu řekl, že je tam problém a že se to zdržuje," hájil se Rozbořil. Kadlec tvrdil, že mu naopak Rozbořil měl dát k případu cenné informace, to byl prý i důvod jejich společné schůzky, na které podle odposlechů padla věta o ekonomickch výhodách pro Kadlece.

Soudce Martin Lýsek má v plánu vyslechnout tento týden obžalované a provést listinné důkazy. ČTK řekl, že bude pokračovat i bez výslechu Kyselého, který se omluvil kvůli hospitalizaci. „V březnu jsou voláni všichni svědci, kteří jsou v obžalobě navrženi. Květnový termín je vyhrazen na další dokazování," uvedl soudce. Svědci jsou předvoláni na tři týdny, jsou jich přes tři desítky. Navržen byl jako svědek i bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer, soud tento návrh akceptoval, uvedl Lýsek.

Podle žalobce Kadlec za pomoci Petrůje pravidelně, dlouhodobě a záměrně poskytoval informace vlivnému podnikateli Kyselému z devíti trestních řízení. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW, které měly zůstat utajeny. Kyselý je podle žalobce využil k posílení svého vlivu, případně je předal dalším vlivným lidem jako byl například bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Právě Langer byl také jedním z těch, u kterého policie v říjnu 2015 při spuštění razie dělala domovní prohlídky. V jeho bytě v Olomouci strávili kriminalisté více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není.

Autoři | Foto Oficiální stránky Jiřího Rozbořila

Štítky ČR, soud, správa, policie, korupce, Olomouc, Vidkun, Jiří Rozbořil, Karel Kadlec, ČSSD, Ivan Langer, ODS, Tesco, Lazce, HC Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinu v kauze Vidkun u soudu popřel Rozbořil a Petrůj, pokračuje se dnes  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.