Počasí dnes27 °C, zítra26 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Olomouc kvůli koronaviru vytváří finanční rezervy, město vyhradilo desítky milionů

Úsporná opatření ve výši několika desítek milionů korun už zavedla kvůli dopadům epidemie koronaviru na chod města radnice v Olomouci. Finanční rezervy vytvořila například redukcí dotací a další peníze získala na straně provozních výdajů. Finanční rezerva bude použita na mimořádné výdaje, které město bude mít kvůli řešení pandemie COVID-19. Sdělil to dnes primátor Mirek Žbánek (ANO).

„Rozhodnutí, která teď s kolegy musíme přijímat, jsou pro nás všechny noční můrou. Ale nikdo jiný je za nás neudělá. Jsme si všichni bolestivě vědomi dopadů úspor. Zejména úspor v oblasti poskytovaných dotací,“ uvedl Žbánek. Primátorův náměstek Otakar Bačák (spOLečně) už připravuje sérii rozpočtových úspor, které projednají rada a zastupitelstvo. První na řadě jsou podle Bačáka ty výdaje a položky, na které ještě nebyly uzavřeny smlouvy. Radní už rozhodli o odmítnutí všech žádostí o dotaci do 50.000 korun ve vyhlášených dotačních programech. Město zároveň vyhoví pouze polovině žádostí o dotace nad 50.000 korun.

Výjimku tvoří jen dotační programy v sociální oblasti. „I tady jsme však vytvořili úsporu ve výši 1,2 milionu korun, konkrétně zrušením programů na prevenci kriminality. Revizí prošly všechny žádosti a zůstaly jen ty, které jsou bezprostředně nutné pro zajištění služeb potřebných s ohledem na současnou situaci,“ řekla primátorova náměstkyně Eva Kolářová (ANO).

Díky úsporným opatřením už radnice podle Bačáka vytvořila rezervu například na mimořádný nákup zdravotnických pomůcek v celkové výši 57 milionů korun. „Z provozních výdajů jde do rezervy 26 milionů korun, na dotacích jsme ve prospěch rezervy ušetřili 31 milionů korun. Celkem 11 milionů ještě zůstává na položce granty k dalšímu rozdělení,“ uvedl.

Bačák předpokládá, že zhruba v polovině letošního roku budou známy i přesnější prognózy ekonomických dopadů pandemie na rozpočet města. „Oproti jiným městům v Česku není výchozí pozice a připravenost Olomouce na ekonomické dopady dobrá. Začíná být vidět propad příjmů města a z minulých let máme extrémně vysoké zadlužení. I proto nás ekonomické prognózy nutí k těmto restriktivním opatřením,“ uvedl Bačák.

Autoři

Štítky Koronavirus, Olomouc, rezerva, finance, dotace, ANO 2011, pandemie covidu-19, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc kvůli koronaviru vytváří finanční rezervy, město vyhradilo desítky milionů  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.