Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Léčebna dlouhodobě nemocných v Pasece přišla o pětinu zaměstnanců, péče o klienty funguje

Až o pětinu zaměstnanců přišla kvůli uzavření oblasti Uničova a Litovle jedna z největších léčeben pro dlouhodobě nemocné v Olomouckém kraji v Pasece na Olomoucku. Z Uničova, který je od Paseky vzdálen jen zhruba deset kilometrů, ale i z Litovelska, sem dojíždělo až 60 zaměstnanců, kteří se už druhý týden nemohou dostat do práce. Ústavu pomohli zajistit chod nejen medici z lékařské fakulty, ale i studenti zdravotnické školy. Péči tak léčebna dokázala zajistit v plném rozsahu, řekla ředitelka zařízení Zdenka Polzerová.

„Jsme blízko uzavřené oblasti Uničovska a Litovelska, kde jsme měli spoustu zaměstnanců. Stávajícím zaměstnancům patří velké poděkování a uznání, dokázali kolegy za pomoci mediků z Univerzity Palackého v Olomouci a některých studentů z Pöttingeovy střední zdravotnické školy zastoupit. Ústav tak funguje dál," uvedla ředitelka Odborného léčebného ústavu Paseka Polzerová. Léčebna podle ní přišla kvůli nařízení hygieniků po uzavření oblasti o 60 zaměstnanců napříč všemi profesemi, v celé léčebně v Pasece pracuje 300 lidí.

Pasecká léčebna se nyní stará o 290 pacientů, dalších zhruba 110 je v péči zdravotníků na pracovišti v Moravském Berouně. Současnou sociální izolaci snášejí pacienti obtížněji. „S blízkými jsou ve spojení prostřednictvím mobilních telefonů, ti šikovnější i prostřednictvím sociálních sítí. Ve čtvrtek přijeli zástupci olomouckého fotbalového klubu a pacientům přivezli křížovky a osmisměrky," řekla Polzerová.

Léčebna po dohodě s okolními zařízeními nadále přijímá pacienty. Jde o klienty, kteří jsou již vyšetřeni nebo prošli nějakým zdravotnickým zařízením, ústav tím minimalizuje riziko zavlečení nákazy. Všichni zaměstnanci také používají ochranné pomůcky. V případě potvrzené nákazy koronavirem disponuje ústav i prostory pro izolaci pacientů. „Díky stavební akci z roku 2016, kdy se vybudovalo izolační oddělení pro tuberkulózu, kterou zde léčíme, máme oddělení vybavené pro izolaci nemocných s infekční chorobou," dodala Polzerová.

Odborný léčebný ústav Paseka je největším zařízením následné péče v Olomouckém kraji. Kromě léčeben následné péče má i rehabilitační a plicní léčebnu, ošetřovatelská lůžka a v Moravském Berouně disponuje i lůžky sociální hospitalizace ve zdravotnickém zařízení. Celková kapacita je tak 472 lůžek.

Autoři | Foto www.olupaseka.cz

Štítky koronavirus, sociální, Paseka, Olomoucký kraj, Léčebna dlouhodobě nemocných, Uničov, pacient, Litovel, Univerzita Palackého v Olomouci, Moravský Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčebna dlouhodobě nemocných v Pasece přišla o pětinu zaměstnanců, péče o klienty funguje  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.