Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Konec uzavření Litovelska a Uničovska? Boj ještě neskončil, jedeme dál, říká starosta Uničova

S obrovskou úlevou, ale zároveň s dalšími obavami přijali rozhodnutí hygieniků ohledně ukončení přísných opatření obyvatelé Litovle na Olomoucku. Obyvatelé města budou moci stejně jako lidé z Uničova a dalších 19 obcí od pondělka opustit kvůli nezbytným věcem své domovy a vyjít si na procházku. Zároveň však mají strach, aby konec karantény nepřinesl další pozitivní případy. Starosta Litovle Viktor Kohout kvůli tomu apeluje na lidi, aby dodržovali současná opatření. Stejný apel zaznívá i z Uničova.

O zrušení karantény od pondělka se obyvatelé Litovle dozvěděli dnes kolem poledne ze sociálních sítí i z hlášení starosty. "Pocity jsou smíšené. Padesát procent lidí by ještě raději pokračovalo, mají obavu z dalšího šíření. Spoustě lidem se zase ulevilo. Jsou již 14 dní zavření, děti nebo důchodci potřebují alespoň na procházku," řekl dnes starosta Litovle Viktor Kohout.

Smíšené pocity dávají najevo i lidé na sociální síti. Řada z nich se obává, že bude park plný lidí a nákaza se bude šířit dál. Vyzývají se vzájemně k opatrnosti a dodržování pravidel. Také podle starosty je nyní důležité, aby lidé nadále dodržovali opatření vydaná pro celou republiku. Jedině tak se jim podaří podle něj dalšímu šíření nákazy v oblasti zabránit. "Teď je důležité, aby to občané nepochopili, že jsme vypuštěni jakoby z ohrady, a každý si to bude dělat podle sebe. Jako město teď musíme vládní opatření dostat mezi lidi, kteří to nesledují. Aby to nepochopili, že je konec karantény a budou vyrážet v pěti lidech na procházky a budou mezi sebou. Pořád trváme na tom, aby lidé byli raději ještě doma," doplnil starosta.

Podobný názor zaznívá z nedalekého Uničova. "Všichni si, předpokládám, ulevili. Zároveň si ale musejí uvědomit, že zrušením opatřením se vůbec nic nemění, zůstáváme v přísném režimu, který platí na celou oblast republiky, a musíme pořád bojovat s tou bestií. To, že můžeme fungovat jako všichni ostatní, přivítáme, ale velká opatrnost je stále na pořadu dne," řekl dnes starosta Uničova Radek Vincour.

Zrušení mimořádných opatření je podle starosty Litovle obrovskou úlevou především pro zaměstnance; firmy bez nich byly ve velmi složité situaci. Řada lidí závislá na příjmu navíc nemohla jezdit do práce, neboť podle nařízení nemohli opustit své bydliště. Zrušení karantény však přinese městu zároveň nové starosti, řešit budou muset například to, zda kvůli pracujícím budou znovu otevírat školky. "Boj neskončil, vyhráno není, jedeme dál," dodal Kohout.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, Litovel, Uničov, Olomoucký kraj, karanténa, Radek Vincour

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec uzavření Litovelska a Uničovska? Boj ještě neskončil, jedeme dál, říká starosta Uničova  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.