Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

FOTO: Do olomoucké zoo se po dvou letech vrátili pižmoni. Návštěvníci už se na ně můžou podívat

Po dvou letech obnovila olomoucká zoo chov pižmoňů aljašských. Chovný pár složený z estonského samce Ralfa a německé samice Ragny přicestoval do Olomouce v druhé polovině dubna a nyní už se na ně mohou dívat návštěvníci.

Po tom, co v olomoucké zoo uhynul v roce 2018 poslední samec pižmoně, nebyl další chov jistý. Sehnat pižmoně aljašského je totiž velmi náročné. Nový chovný pár byl podle tiskové mluvčí zoo navržen koordinátorem na začátku koronavirové krize. Samec i samice se narodili v roce 2018. „Za jejich příchod jsme velmi rádi, už proto, že sehnat pižmoně není věc ledajaká a snadná,“ řekla zooložka Libuše Veselá. 

Zoo chovala pižmoně od konce devadesátých let minulého století a přímo pro ně také vybudovala chovatelské zázemí, které obývají. Poslední samec však uhynul v roce 2018. Tři roky před ním zemřela také první samice pižmoně, která do zoo v devadesátých letech dorazila. „Sněhurka, která zde žila až do roku 2015 téměř každým rokem přivedla na svět mládě,” doplnila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská. 

Pižmoň žije v oblastech tunder a arktických stepí za severním polárním kruhem. Pro tamní život je dobře přizpůsoben, jeho tělo pokrývá dlouhá, hustá srst. Jeho český název je odvozen od pronikavého pachu, který kolem sebe samci šíří. Jedná se o výměšek žláz umístěných v srsti nad očima. Druh během 19. století téměř vyhynul kvůli obchodu s kožešinami. Díky tvrdému režimu ochrany však jejich počet znovu stoupá a dnes se pohybuje mezi padesáti až šedesáti tisíci zvířaty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, Olomouc, pižmoň, chov, novinka, koronavirová krize, Libuše Veselá, Zoologická zahrada Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Do olomoucké zoo se po dvou letech vrátili pižmoni. Návštěvníci už se na ně můžou podívat  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.