Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Mlékárna Olma loni zvýšila zisk o 42 procent na 190 milionů korun

Mlékárna Olma v loňském roce zvýšila zisk o 42 procent na 190,3 milionu korun z 134 milionů korun v roce 2018. Vyplývá to z výroční zprávy koncernu Agrofert, do kterého Olma patří. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

Loňské tržby Olmy, která se řadí mezi největší zpracovatele mléka v Česku, zatím nebyly zveřejněny. Předloni olomoucká mlékárna vykázala tržby 3,427 miliardy korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2017.

Mezi hlavní odběratele Olmy dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Zhruba 12 procent tržeb Olma předloni získala v zahraničí.

Olma v roce 2019 získala od ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu investiční dotace v celkové výši 89,5 milionu korun. „Z těchto dotací přijala v roce 2019 částku 25,4 milionu korun. Zbylou částku 64,1 milionu korun obdržela začátkem roku 2020,“ stojí ve výroční zprávě Agrofertu.

Olma v posledních letech masivně investuje. Mlékárna od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma předloni zaměstnávala v průměru 462 lidí.

Autoři | Foto olma.cz

Štítky ČR, potraviny, Olma, 2019, Agrofert, Andrej Babiš, ANO 2011, Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělský intervenční fond

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlékárna Olma loni zvýšila zisk o 42 procent na 190 milionů korun  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.