Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Zásoby roušek s dezinfekcí i volby z auta. Město se připravuje na druhou vlnu koronaviru

Začátek nového měsíce přinese také nová opatření týkající se prevence druhé vlny koronaviru. Na město proto tento týden přišli jednat se zastupiteli také odborníci. Podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka je město, stejně jako školy, připraveno.

Před jednáním došlo k přepočtu všech ochranných prostředků. Podle primátora jsou zásoby dostatečné. „I po distribuci veškerých těchto prostředků máme aktuálně více než 73 tisíc ústenek, 35 tisíc respirátorů a více než 2 tisíce litrů dezinfekce,“ sdělil primátor.

Zásobování škol rouškami, respirátory a dezinfekcí proběhlo ještě před začátkem školního roku ve čtyřech vlnách. Každá škola navíc obdržela manuál ministerstva školství, ve kterém jsou obsaženy veškeré povinnosti a doporučení týkající se nového druhu koronaviru. „Dotýká se jak samotné organizace výuky, fungování družin nebo vydávání stravy, tak i soutěží a pobytů mimo školy,“ přiblížil náměstek pro školství Karel Konečný a ujistil, že všechny školy podle manuálu postupují.

Na některých místech budou roušky opět povinné

Novinkou od září budou povinné roušky v některých uzavřených prostorách, což se týká zařízení zdravotních a sociálních služeb, ale také magistrátu. Občany na povinnost upozorní cedule vyvěšené u vstupů. „Od 1. září je na magistrátu pohyb povolen pouze s rouškou. Žádáme tímto občany o pochopení a dodržování tohoto ministerského nařízení," řekl náměstek primátora Martin Major a připomněl, že stejné nařízení se týký také městské hromadné dopravy.

K urně v roušce, ale také autem

Roušky budou povinné také u voleb. „Vedle zajištění ochranných pomůcek pro členy okrskových komisí a zapisovatele město vyčlenilo více 8 tisíc roušek a 2 a půl tisíce respirátorů, 300 litrů dezinfekce a 10 tisíc rukavic,” vypočetl náměstek Martin Major. A jednalo se také o způsob volení pro občany v nařízené karanténě. „Samostatnou otázkou v diskusi bylo hlasování formou „drive in“ pro voliče v nařízené karanténě, kteří budou chtít využít možnost volit z auta. Máme vytipováno několik lokalit, kde by mohl i tento způsob hlasování proběhnout,“ řekl Major.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, COVID-19, Olomouc, druhá vlna, školy, rouška, dezinfekce, Martin Major, Karel Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásoby roušek s dezinfekcí i volby z auta. Město se připravuje na druhou vlnu koronaviru  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.