Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Pestrobarevné květiny zdobí Olomouc. Budou i na několika nových místech

Jarní květiny letos na jaře v Olomouci postupně rozkvetou nejen v historických parcích a na hlavních městských bulvárech, ale také na dalších veřejných prostranstvích. Bílé krokusy a červené tulipány rozkvetly například v Hodolanské ulici či v ASO parku v sousedství historického centra. Kvetoucí cibuloviny ozdobí v závislosti na počasí i další místa ve městě, sdělil to primátorův náměstek Otakar Bačák.

Rozkvetou i nové lokality ve městě

„O tom, jak bude vypadat jaro v Olomouci, musí zahradníci přemýšlet už na podzim, kdy cibuloviny potřebují do země. O výběr lokalit a letošní barvy jara se postaral odbor městské zeleně magistrátu společně se zahradníky z Výstaviště Flora. Pestrobarevné jarní kytky tak budou díky jejich práci lidé nacházet nejen v tradičních, ale i nových lokalitách města,“ uvedl primátorův náměstek Otakar Bačák.

Květiny letos kromě Hodolanské ulice vykvetou také na třídě Svobody, kterou ozdobí bílo-žluté narcisy a oranžové tulipány. Další záhon je u vyústění ulice Legionářské a také poblíž cyklostezky na Foerstrově třídě, kde vykvetou vysazené tulipány a narcisy v pastelových odstínech. Další jarní květiny zpestří okolí kostela Panny Marie Pomocné v ulici I. P. Pavlova, kde budou barevně přecházet od žluté do modré. Vykvetou tam i kamasie.

Údržba zeleně vyjde ročně zhruba na 100 milionů korun

Cibulovinami tradičně na jaře rozkvete záhon v Rudolfově aleji. Jeho část u Polské ulice zahradníci obnovili ve stejném druhovém složení jako zbývající úsek centrálního záhonu. Ve Smetanových sadech pokvete Holandská zahrada, přibyl tam záhon tulipánů v pastelových odstínech. V Bezručových sadech u zvoničky je nová výsadba narcisů, tulipánů, lesních hyacintů a růžových byzantských mečíků.

Údržba veřejné zeleně v Olomouci si ročně vyžádá zhruba sto milionů korun, přičemž dvě třetiny nákladů připadají na trávníky. Olomouc ve srovnání s ostatními městy investuje více peněz do letniček a trvalek, což souvisí s dlouholetou tradicí jejich pěstování v městských parcích. Letničky se na celkových nákladech podílejí 4,2 procenta a trvalkové záhony 8,8 procenta.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Vežranovský

Štítky příroda, květiny, město, Olomouc, tulipán, jaro, záhon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pestrobarevné květiny zdobí Olomouc. Budou i na několika nových místech  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.