Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V Olomouci jsou nové parkovací zóny pro sdílená kola a koloběžky

V Olomouci lidem s parkováním kol a koloběžek pomohou vyznačené zóny. Vodorovné dopravní značení nově vymezuje prostor, kde by uživatelé měli správně kola a koloběžky parkovat. V ulicích Olomouce se jich v posledních dnech objevilo prvních padesát.

"Ve městě jsme nejprve vytipovali místa, která odstavování sdílených kol a elektrokoloběžek prostorově umožňují. A teď už se na chodnících postupně objevuje vodorovné značení, které plochy těchto nových parkovacích zón viditelně vyznačují," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Matouš Pelikán.

Uživatelé sdílených kol a koloběžek dodnes měli možnost vidět zóny k parkování pouze v mobilní aplikaci. "Uživatelům se pouze promítala v elektronické aplikaci a veřejnost k nim neměla přístup. Tím, že je nyní na chodnících viditelně vyznačíme, zpřehledníme situaci a dokážeme lépe předejít stížnostem," vysvětlil městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Viditelně vyznačených zón vzniklo po Olomouci prvních pět desítek. Po vyhodnocení pilotní části bude možné uvažovat o dalším rozšíření.

"S provozovateli jsme se navíc dohodli, že náklady na jejich vyznačení budou hradit oni sami," podotkl Pelikán. Nové vyznačené zóny jsou umístěny vedle klasických kovových stojanů na kola. Na nich by se tak měl uvolnit prostor pro parkování běžných kol. Po Olomouci se aktuálně pohybuje okolo tisícovky sdílených kol a elektrokoloběžek od pěti rúzných provozovatelů. Pro letošní sezonu se jejich počet nenavýšil. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Olomouce

Štítky koloběžky, kola, parkování, Olomouc, doprava, zóny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci jsou nové parkovací zóny pro sdílená kola a koloběžky  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.