Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kdo je největší gurmán v zoo? Drápkaté opičky hodují na ovoci, pampeliškách i cvrčcích

Při tradičním statistickém ohlédnutí za uplynulým rokem se v Zoo Olomouc zaměřili i na náklady vynaložené na krmení zvířat. Těch chová zahrada na Svatém Kopečku přes 380 druhů a celkem jde o takřka 1600 jedinců. Za rok zvířecí obyvatelé areálu spořádají krmiva za téměř sedm milionů korun.

Při přepočtu na denní průměr si krmné dávky v Zoo Olomouc každý den roku 2022 vyžádaly finanční výdaj 19 142 korun, což je přibližně o 350 korun méně než v roce předchozím. Celkově pak náklady na nákup krmiva dosáhly hodnoty 6 986 869 Kč.

Nejdražší porce spořádají v Zoo Olomouc tygři ussurijští. Průměrná krmná dávka pro největší kočkovitou šelmu vyjde na pět set korun. Gepardi pak denně spořádají potravu přibližně za dvě stovky.

Olomouckou zoo navštívilo loni přes 360 tisíc lidí, nejvíc za posledních jedenáct let

V loňském roce se počet návštěvníků olomoucké zoologické zahrady vyšplhal k číslu 367 111. Nejvíce oblíbenými akcemi byly Velikonoce, Večer duchů či Víkend dětí. Během roku 2022 se také v zahradě povedlo odchovat 250 mláďat.

„V minulosti, kdy jsme chovali sibu skvrnitou, která konzumovala převážně živé ústřice a další živé krmivo, jsme i o ní hovořili jako o jednom z nejnáročnějších strávníků,“ komentovala specifický jídelníček v minulosti chovaného druhu rejnoka mluvčí zoo Iveta Gronská. Nyní žije v akváriu na Svatém Kopečku siba atlantská a u ní je díky možnosti krmení rozmrazenou potravou nákladnost chovu nižší.

Přední příčky ve výdajích za krmivo si podle mluvčí Gronské ani loni nenechala ujít zvířata, která konzumují ovoce a zeleninu. „Dále následovali masožravci, přičemž se podávalo maso hovězí, drůbeží, vepřové a skopové. Nechyběli králíci, či hlodavci. Kopytníci prim sice nedrží, ale nedrží se ani příliš pozadu za masožravci. Jejich jídelní lístek sestává z nabídky v podobě granulí, obilovin a sena. V zahradě se dále konzumují mořské plody, vejce a speciální přísady,“ přiblížila mluvčí.

Nejvíce rozmanitou potravu musí připravovat chovatelé pro malé drápkaté opičky, tedy kosmany a tamaríny. Jejich menu tvoří až dvacet druhů exotického ovoce. „Dále pak krmné dávky obsahují řadu vitamínů a minerálů, med, myšata, v létě květy pampelišek či speciální krmiva určená pro tyto druhy opic. Nepohrdnou křepelčími vajíčky a v neposlední řadě ani hmyzem v podobě cvrčků, sarančat, či švábů,“ doplnila Iveta Gronská na adresu opičích labužníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, krmivo, potrava, statistika, bilance, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo je největší gurmán v zoo? Drápkaté opičky hodují na ovoci, pampeliškách i cvrčcích  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.