Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Litovel testuje na náměstí umělé kluziště. Přístupné je po celý den zdarma

Od pátečního odpoledne je příznivcům bruslařských zimních radovánek přístupné nové kluziště na litovelském náměstí Přemysla Otakara. Plochu mezi mantinely nepokrývá led, ale speciální umělohmotné desky vytvořené podle švýcarské technologie. Syntetické kluziště bude v Litovli návštěvníkům k dispozici do začátku března.

„Věřím, že lidé tuto možnost využijí. Nové kluziště by stálo okolo dvanácti milionů, teď máme v plánu jiné investice. Ale jako oživení centra by to mohlo posloužit, zimy teď bruslení na rybnících moc nepřejí. Zkoušíme tedy tuto variantu,“ okomentoval novou atrakci na historickém náměstí v Litovli starosta Viktor Kohout (SNK).

Kluziště s plastovými deskami postupným vylepšováním technologie mají nabídnou skluz i možnost záběru hran bruslí. Pro pohyb na kluzišti není potřeba speciální vybavení, pouze kvalitně nabroušené brusle. Popularita umělého ledu je na vzestupu, podobnou plochu jako v Litovli si v průběhu zimy pronajímá podle zástupců dodavatelské firmy přibližně dvacítka měst a obcí napříč Českou republikou.

V centru Litovle si obyvatelé a návštěvníci města mohou novinku vyzkoušet podle provozního řádu od 9 do 20 hodin. Obsazenost sportoviště navíc mohou snadno sledovat i na webkameře. „Kluziště je volně přístupné, jen je potřeba řídit se pravidly. Nebude tam stálý personál. Denní údržbu, která by neměla být příliš náročná, zajistí technické služby. Ty také nasměrují na plochu bodové veřejné osvětlení,“ přiblížil litovelský místostarosta Lubomír Broza.

Hlavní příjezd do Litovle omezí oprava. Práce potrvají přes čtvrt roku

Krajská silnice 449 v Litovli a okolí prochází v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a další etapa se má uskutečnit letos na jaře. Tentokrát se bude týkat zejména úseku na příjezdu do města za kruhovým objezdem v ulici Palackého. Pro tuto...

Sportoviště o rozměrech dvacet krát deset metrů v centru Litovle trvale monitorují kamery a přímo na náměstí má městská policie také služebnu. „Strážnici by v případě problému situaci řešili, prostor bude pod dohledem,“ podotkl místostarosta.

Do budoucna se bude pak vedení města rozhodovat, jakým způsobem se bude případně tato atrakce v Litovli rozvíjet. „Uvidíme, jak se to ujme, jsem na to sám zvědavý. Letos je to první zkušební ročník, další doprovodné zázemí ke kluzišti zatím nezajišťujeme. Ale dohodli jsme se, že na náměstí zůstávají dva stánky s občerstvením a punčem, takže se lidé mohou zahřát různými nápoji,“ prohlásil starosta Kohout.

Měsíční pronájem do 5. března 2023 vyšel litovelský rozpočet na přibližně 300 tisíc korun. „Kdybychom chtěli chlazené kluziště, tak v dnešní době drahých energií by náklady výrazně narůstaly,“ připomněl starosta skutečnost, že kluziště se syntetickým ledem nevyžaduje přísun vody ani elektrické energie pro chlazení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kluziště, zima, atrakce, bruslení, Litovel, umělý led, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel testuje na náměstí umělé kluziště. Přístupné je po celý den zdarma  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.