Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na stáži v Tel Avivu. Izraelci jdou do všeho naplno a nebojí se dělat chyby, říká studentka z Olomouce

Studentka Moravské vysoké školy Olomouc Františka Belzová Konvalinková vyměnila prázdninové koupání a odpočinek za studijní pobyt v Izraeli. Jako jediná z Olomouckého kraje získal prestižní dvouměsíční stipendium Neuron & IOCB Tech Internship. Srovnává opatření proti covidu v České republice a v Izraeli.

Získala jste stipendium Neuron & IOCB Tech Internship jako jediná z Olomouckého kraje. S jakým projektem jste přesvědčila porotu?
Můj projekt je zaměřený na srovnání opatření v průběhu pandemie covid-19 v Izraeli a v České republice. Jeho hlavní předností je interdisciplinarita, problematikou se zabývám komplexně a z více odborných hledisek. Mým vedoucím zde v Izraeli je špičkový epidemiolog, profesor Gabriel Chodick, který je expertem na toto téma a publikoval řadu odborných studií. Já se zaměřuji primárně na ekonomickou stránku věci, ale zároveň díky této spolupráci získávám vhled i do epidemiologické oblasti a také do kulturních aspektů, které jsou v Izraeli specifické.

Potkala jste se i s dalšími stipendisty? Jaké mají projekty?
Viděli jsem se všichni v Praze. S některými jsem teď v Izraeli. Všichni mají zajímavé projekty. Jejich zaměření je velmi široké, od politologie přes molekulární biologii až po matematickou analýzu. Je mi velkou ctí být v tak skvělé společnosti mladých a talentovaných lidí a reprezentovat Olomouc.

Jak se vám podařilo navázat kontakty v Izraeli a zvyknout si na zdejší život?
Působím na Ústavu inovací ve zdravotnictví MVŠO, který má díky našemu vedoucímu řadu kontaktů s izraelskými odborníky. Profesor Chodik navíc naši školu loni navštívil. Moji žádost podpořilo i vedení MVŠO. Sama jsem už v minulosti byla na studijních pobytech v belgickém Hasseltu a slovinském Mariboru.

Kraj pomůže studentům s cestou do zahraničí. Přispěje na studijní pobyty

Olomoucký kraj pomůže studentům středních, vyšších odborných a vysokých škol získat zkušenosti ze zahraničí. Prostřednictvím stipendií jim přispěje na ubytování či stravování.

Jak se vám daří výzkum naplňovat? Jsou Izraelci otevření ke spolupráci?
Mám obrovské štěstí, že profesor Chodick je neuvěřitelně vstřícný a laskavý. Kdykoliv potřebuji, je ochotný mi poradit a správně mě nasměrovat. Je ale třeba zdůraznit, že komunikace s Izraelci je v mnohém specifická. Musíte být asertivní a počítat s tím, že na první tři maily vám s největší pravděpodobností nikdo neodpoví. Izraelská kultura předpokládá, že se musíte umět prosadit. Na druhou stranu jsou místní lidé nesmírně kreativní, nebojí se rizika a umí sebe a své nápady skvěle prodat. I proto se zde podařilo vybudovat tak ojedinělé zázemí pro startupy. Největší inspiraci z místního přístupu vnímám v tom, že se místní lidé nebojí dělat chyby. Do všeho jdou naplno, a když se něco nepodaří, nikdo se z toho nehroutí.

Nelitujete, že jste nejela někam k moři, a místo toho chodíte o letních prázdninách po univerzitách?
Vůbec ne. Taková příležitost se naskytne párkrát za život a jsem za ni vděčná. A mimochodem, moře tady máme a po práci k němu rádi chodíme, to je výhoda Tel Avivu.

V Izraeli v současné době eskalují spory o soudní reformu. Má to dopad na váš život v Tel Avivu?
Musím říct, že se mě tato situace velmi dotýká. Z praktického hlediska je to samozřejmě nepříjemné, protože je často těžké cestovat hromadnou dopravou a dostat se na univerzitu. Daleko víc mě ale mrzí, s jakými problémy se musí místní lidé potýkat. Často slýchám, že uvažují o životě jinde, což je mi líto. Samozřejmě mi nepřísluší se k tomu vyjadřovat, ale doopravdy doufám, že se zde podaří udržet demokracii a situace se uklidní.

V čem se liší studentský život v Izraeli od toho v Olomouci?
Velký rozdíl je v samotných studentech. Zatímco u nás se na vysokou školu nastupuje ihned po maturitě, v Izraeli jsou mladí lidé vysláni na vojenskou službu, která trvá dva až tři roky. Poté žijí rok v komunitě a dělají všeobecně prospěšné práce. Na univerzitu tedy jdou jednak ve vyšším věku, zároveň ale také vybaveni zkušenostmi, které z nich udělají hotové osobnosti. Zároveň je zde kladen velký důraz na rodinu a je poměrně časté, že mají lidé děti ještě při studiu. Já jsem ale v kontaktu především se zahraničními studenty, kteří mají studentský život podobný tomu našemu. Rádi si zajdou do klubu, surfují a zpívají dlouho do noci.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Františka Belzová Konvalinková

Štítky stipendium, Izrael, Olomouc, Tel Aviv, Česko, projekt, Olomoucký kraj, univerzita, letní prázdniny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stáži v Tel Avivu. Izraelci jdou do všeho naplno a nebojí se dělat chyby, říká studentka z Olomouce  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.