Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

FOTO: Blažejské schody jsou po rekonstrukci opět otevřené

Vstup do Bezručových sadů zdobí nově zrekonstruované schodiště, které spojuje park s Blažejským náměstím. Město do opravy investovalo více než dva miliony korun. Schody prošly opravou kvůli špatnému technickému stavu.

"V minulosti jsme na schodišti prováděli zejména záchovné a udržovací práce, abychom zabezpečili to nejnutnější. Špatný stav schodiště, který byl dán především jeho nekvalitním podložím, však dokázala vyřešit až jeho celková rekonstrukce," vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Při demontáži původních kamenných schodů se zjistilo, že potřebné štěrkové podloží bylo pouze na velmi malé ploše. Celá nosná konstrukce tak ležela na skalním podkladu. "Oprava historického schodiště si tak ve svém důsledku vyžádala nejen úpravu podloží, ale i nové řešení nosné konstrukce a výměnu několika žulových schodišťových stupňů," objasnil primátor Staněk.

Většina starých schodů byla opravena. Zbytek kamenných schodů, které musely být nahrazené, tvoří nové stupně z žuly. "Velká část původních žulových schodnic byla repasována v kamenické dílně a jen ty nejvíce poškozené stupně nahradily nové, které kameníci vytvořili ze slezské žuly," doplnil primátor.

Rekonstrukce Blažejského schodiště odtajnila i zájimavou novinku pro archeology a historiky. Ti předpokládali, že skalní sráz Blažejského náměstí v místech brány byl v minulosti upraven a snížen. Blažejská brána v nynějším místě, kde se nachází schodiště měla být součástí dálkové obchodní trasy v raném středověku. Fakt, že se zde nacházel strmý svah a nebyl ve středověku snížen, dokazuje, že samotná brána vznikla až po založení města. "To do značné míry vyvrací původní předpoklady, že tudy přes blažejskou osadu vedla v raném středověku dálková obchodní trasa, podél níž se pak ve 13. století zformovalo i Dolní náměstí," popsal vedoucí odboru archeologie NPÚ Pavel Šlezár.

 

Autoři | Foto Jan Kvapil

Štítky schodiště, Antonín Staněk, primátor, raný středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Blažejské schody jsou po rekonstrukci opět otevřené  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.