Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Na Hané se pohybuje volně žijící los. Může zaútočit i na člověka

V posledních dnech mají Hanáci jedinečnou příležitost vidět losa na vlastní oči. Nemusí přitom chodit do žádné zoologické zahrady. Los, který odbočil z obvyklé migrační trasy z Polska jihozápadním směrem, se více než týden zdržuje v okolí Těšetic. 

Los se koncem září vydal z Prahy východním směrem a přes Svitavy dorazil 13.10. až do olomouckého prostoru vymezeného silnicí D46. U silnice D35 se jeho postup východním směrem zastavil. "Již více než týden se zdržuje v relativně otevřené krajině v okolí Těšetic. Podle našich informací opakovaně navštívil i obytné území obce. Takové chování je krajně nezvyklé, neboť los jako typický obyvatel lesních biotopů obvykle žije skrytě. Kontaktovali jsme zoologické zahrady chovající v ČR losy a máme potvrzeno, že jim žádný z chovanců nechybí, takže se skutečně jedná o divoké zvíře," uvedl Jiří Šafář, vedoucí olomouckého střediska Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Los evropský je volně žijící živočich, který se vyskytuje v severních lesích Evropy, Asie a Ameriky. Jedná se o silně ohrožený druh. Dospělý samec dosahuje hmotnosti až 600 Kg. Los obvykle není útočný a lidem se vyhýbá. "Avšak los pohybující se na Olomoucku vykazuje určité známky atypického chování. Pohybuje se v otevřeném terénu i za dne, vstupuje do neoplocených zahrad, prochází i zastavěnou částí obcí, neutíká před lidmi. Při překročení takzvané útěkové vzdálenosti by se mohlo stát, že los v sebeobraně zaútočí. K takovému útoku používá los přední nohy, kterými kope a ostrými kopýtky může způsobit i vážné tržné rány," upozornil Šafář. Pozor si musí dát i řidiči, kteří by losa mohli v okolí, kde se pohybuje, potkat na méně frekventovaných silnicích.

Autoři | Foto Česká inspekce životního prostředí, mapy.cz

Štítky los, divoké zvíře, olomoucko, Haná, Těšetice, silnice, zoologická zahrada, Jiří Šafář, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hané se pohybuje volně žijící los. Může zaútočit i na člověka  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.