Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Nemocnice Přerov pořídila přístroj pro snímání obrazu sítnice a duhovky oka

Pro pacienta menší zátěž, pro lékaře přesnější diagnostika. Takové jsou hlavní výhody nového elektronického přístroje pro snímání obrazu sítnice a duhovky oka, který za 1,2 miliónu korun pořídila Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL.

„Vysoce přesná optika digitální kamery Canon CX-1 a lepší rozlišeníumožňují vyšší kvalitu zobrazení, než s jakou pracoval předchozí přístroj. Díky kompatibilitě s původními snímky z databáze nemocnice můžeme využívat i staré snímky vyšetření pacientů a sledovat tak vývoj zdravotního stavu. Přístroj totiž umožňuje nejen vyšetřit aktuální stav sítnice a duhovky, ale nově také srovnat nový snímek se snímky z archivu,“ vysvětlil Jakub Kopal, zástupce primářky očního oddělení Nemocnice Přerov.

Nový přístroj, kterým je digitální kamera Canon CX-1, nahradil jeho starší verzi. Je spolehlivější a přesnější. „Díky takzvané autofluorescence je možné na pořízené fotce detekovat i hlubší části sítnice bez nutnosti provádět invazivní fluorescenční angiografii. Tím se snižují rizika pro pacienta i samotná náročnost celého vyšetření,“ vysvětlil Jakub Kopal.

Nová kamera se používá například k diagnostice a včasnému záchytu takzvané makulární degenerace (VPMD), která je nejčastější příčinou praktické slepoty u lidí starších 65 let. V současnosti touto nemocí trpí v republice až půl miliónu lidí. Spolu s dalšími vyšetřeními je možné díky nového přístroje sledovat stav této poruchy a na změny v oku včas reagovat vhodnou léčbou.

Tisková zpráva

Štítky oddělení, nemocnice, přístroj, obnova, Přerov, oční, zdraví, sítnice, duhovka, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pacient, Agel, Canon

Nemocnice Přerov pořídila přístroj pro snímání obrazu sítnice a duhovky oka  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.