Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Policie podezřívá farmu z Přerovska z týrání skotu, případ nyní prošetřuje

Policie prošetřuje podezření na týrání dvou desítek turů domácích v hospodářství v obci Vysoká u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku. Podle inspektorů Státní veterinární správy (SVS) na této farmě panovaly nevyhovující podmínky pro chov skotu a zvířata byla špatně živená, řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Inspektoři SVS podle Vorlíčka tento týden provedli kontrolu poté, co policisté v chovu v obci Vysoká řešili případ krávy uvízlé v bahně ve výběhu. Na hospodářství bylo v době kontroly bylo dvaadvacet turů, šestadvacet ovcí a koz, šest prasat a drůbež. Kontroly se kromě veterinárních inspektorů zúčastnili také policisté a zástupci města Hranice.

„Kontrola na místě zjistila velmi tristní stav celého hospodářství, především pak katastrofální podmínky chovu skotu. Ve stáji byly všude velké nánosy trusu a bahna, a to bez podestýlky, tudíž si zvířata nemohla lehnout na suchý povrch," uvedl Vorlíček.

Povrch celého výběhu pro skot byl podle Vorlíčka zničen a rozšlapán, takže zvířata se po něm mohla pohybovat jen s velkou námahou. „Zvířata se bořila místy až po břicho ve směsi bahna a výkalů. Většina chovaných zvířat byla unavená, vestoje usínala, případně se opírala o stěny stáje, aby si nemusela lehnout," řekl Vorlíček.

Inspektoři ve výběhu nalezli uhynulé tele, jehož tělo leželo v bahně. Tělo zajistila kriminální policie a bylo odvezeno na pitvu do Státního veterinárního ústavu Olomouc, uvedl Vorlíček.

Kontrola také zjistila, že chovaná zvířata byla špatně živena, jsou zakrslá a na některých částech těla jim chyběla srst. „V současné chvíli se případem zabývá policie pro podezření z týrání zvířat. SVS pro Olomoucký kraj s policií úzce spolupracuje," dodal.

Policejní mluvčí František Kořínek řekl, že případem se zabývá přerovské oddělení hospodářské kriminality pro podezření z trestného činu týrání zvířat. „Prověřování je na počátku. V případě ustanovení konkrétního pachatele a prokázání jeho viny mu za toto jednání hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky," uvedl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chov, krimi, týrání, Přerovsko, SVS, zvířata, Státní veterinární správa České republiky, policie, okres Přerov, Vysoká, František Kořínek, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie podezřívá farmu z Přerovska z týrání skotu, případ nyní prošetřuje  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.