Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kvůli pandemii bude příští rok Přerov hospodařit s méně penězi

Radnice v Přerově bude i příští rok hospodařit s přebytkovým rozpočtem, příjmy a výdaje budou ale kvůli pandemii koronaviru výrazně nižší než letos. Zastupitelstvem v pondělí schválený rozpočet počítá s příjmy 902,7 milionu korun, které jsou ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošek zhruba o 63 milionů nižší. Výdaje Přerova jsou sníženy o 70 milionů korun z letošních 955 milionů na 885,2 milionu. Přebytek rozpočtu je 17,6 milionu korun a bude započten do splátek úvěrů.

Náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO) dnes zastupitelům řekla, že rozpočet na příští rok byl sestaven na základně prognózy ministerstva financí. „Rozpočet na rok 2021 předkládáme jako přebytkový. Neznamená to ale, že máme volné finanční zdroje. Důvodem je, že některé příjmy příštího roku budeme používat ke splácení úvěrů z předchozího období," uvedla.

Příjmová část návrhu rozpočtu na rok 2021 je oproti střednědobému výhledu snížena o 86,2 milionu korun, a to zejména v oblasti daňových příjmů v souvislosti s očekávanými dopady pandemie covid-19. Pandemie už letos citelně snížila příjmy měst ze sdílených daní. Daňové výnosy jsou přitom hlavním pilířem příjmů radnic.

Schválený návrh rozpočtu Přerova na rok 2021 počítá s daňovými příjmy 674,2 milionu korun, což je oproti schválenému letošnímu rozpočtu snížení o 66,2 milionů. Pokles daňových příjmů je v rozpočtu na rok 2021 částečně kompenzován zejména zvýšením nedaňových příjmů o 4,4 milionu korun na 135,3 milionu korun.

Kvůli výraznému poklesu příjmů byly provozní výdaje radnice na příští rok sníženy o deset procent na 813,863 milionu korun. Z výdajů Přerova příští rok připadá na větší investice téměř 71,2 milionu korun, letos to bylo 142 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Přerov, 2021, pandemie, pandemie covidu-19, Hana Mazochová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli pandemii bude příští rok Přerov hospodařit s méně penězi  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.