Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Neobvyklý noční hvízdot v ulicích Přerova. Na sídlištích se usídlily sovy

V nočních hodinách bylo možné v posledních dnech zaslechnout neobvyklý ptačí zpěv v Přerově, zejména na Žižkově náměstí nebo na ulici Osmek. Jejich příčinou jsou mláďata kalouse ušatého. Ti jsou mezi sovami výjimkou, neboť se sovy většinou chovají velmi tiše.

Na členy Moravského ornitologického spolku se lidé v posledních dnech obracejí s dotazem, co je to za ptáky, kteří jim v noci hvízdají v ulicích. Ne každý ale ví, že se jedná o mláďata nejobvyklejší sovy u nás – kalousů ušatých. Soví hvízdot je možné zaslechnout zejména na Žižkově náměstí, nebo na ulici Osmek.

Sovy se většinou chovají velmi tiše, díky čemuž lidé netuší, že žijí i v těsné blízkosti domů, v zahradách nebo dokonce i městských sídlištích. Výjimku tvoří právě mladí kalousi. Ti se po opuštění hnízda rozletí do okolí a hvízdáním žadoní o potravu od svých rodičů. „Z různých stran je potom slyšet opakované a vytrvalé, naříkavé hvízdání,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Šafránek, místopředseda Moravské ornitologické spolku.

TIP NA VÍKEND: Hrad Helfštýn od pátku ovládne jubilejní čtyřicátý ročník setkání kovářů Hefaiston

Jubilejního čtyřicátého ročníku mezinárodního setkání uměleckých kovářů na Helfštýně se letos zúčastní tvůrci z téměř dvaceti zemí světa včetně Itálie, Ameriky, Francie, Austrálie, Belgie, Polska či Ukrajiny. Hefaiston začne v pátek a potrvá do...

Kalous ušatý je naší nejběžnější sovou. Hnízdí v polních remízcích, v sadech a zahradách. Vlastní hnízdo si nestaví a využívá stará hnízda dravců, vran a strak. Kalousi hnízdí velmi brzy, často již koncem zimy a samice snáší tři až sedm vajec.

Na vejcích sedí samice 28 dní. Mladí kalousi hnízdo opouští po měsíci od narození, ale ještě další dva až tři týdny je rodiče krmí a učí lovit. V tomto období jsou nejvíce slyšet, ale málokdo je viděl. „Ve dne jsou totiž ukrytí v hustých větvích převážně jehličnatých stromů,“ vysvětlil Šafránek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Šafránek

Štítky Kalous ušatý, Přerov, sovy, Moravský ornitologický spolek, hnízdo, sídliště, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neobvyklý noční hvízdot v ulicích Přerova. Na sídlištích se usídlily sovy  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.