Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Na Hefaiston dorazilo i přes nepříznivé počasí šest tisícovek návštěvníků

Letošní ročník Hefaistonu, největšího evropského setkání uměleckých kovářů, si nenechalo o víkendu na hradě Helfštýn na Přerovsku ujít přes 6000 návštěvníků. Lidé mohli mistry černého řemesla pozorovat naživo u výhní, výtvory kovářů byly rozmístěny po celém areálu hradu i v jeho nejbližším okolí. Letos bylo pod širým nebem vystaveno více než 200 exponátů, řekl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Ve srovnání s loňskem navštívilo Hefaiston zhruba o 4000 lidí méně. Na vině je zřejmě déšť, který v sobotu i v neděli dopoledne region zasáhl. Právě nepřízeň počasí označil kastelán jako největší vadu na kráse letošního ročníku. „Jediné dva dny z celých prázdnin, kdy pršelo, vyšly zrovna na letošní Hefaiston. Ale to jsou věci mezi nebem a zemí. I tak byla návštěvnost pěkná, Hefaiston je v tomto směru nejúspěšnější akcí letošní sezony," uvedl Lauro.

Na Helfštýn tentokrát dorazilo více než 550 kovářů z 19 zemí. Kromě evropských účastníků přijeli na Přerovsko také kováři z Izraele, USA nebo Austrálie. Na hrad podle kastelána přivezli téměř 200 děl, dalších zhruba 50 vzniklo pod jejich rukama přímo na místě.

Hefaiston se letos konal posedmatřicáté. Kvůli rozsáhlé rekonstrukci hradního paláce bylo nutné podstatnou část aktivit kovářského setkání rozšířit i do vnějšího okruhu hradeb Helfštýna. Součástí akce, která byla loni vyhlášena nejlepším projektem turistického ruchu v Olomouckém kraji, byly kromě ukázek práce kovářů a výstavy jejich prací pod širým nebem také přednášky, soutěže nebo koncerty.

Víkendové přehlídce už tradičně předcházelo Kovářské fórum. Při týdenním sympoziu vytvořili mistři černého řemesla pod vedením italského kováře Roberta Magniho obří plastiku připomínající vějíř, která natrvalo ozdobí areál hradu.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky Hefaiston, Helfštýn, kováři, Přerovsko, kovář, hrad, purkrabí, okres Přerov, USA, Izrael, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hefaiston dorazilo i přes nepříznivé počasí šest tisícovek návštěvníků  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.