Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila zisk. Dozrává zde i rum z Panamy

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila tržby o tři procenta na 672 milionů korun a vykázala čistý zisk 1,8 milionu korun, který čtyřnásobně vzrostl. Hlavním motorem růstu byl vyšší prodej třtinového rumu Heffron. Ten likérka dováží z Panamy a v prostějovském sklepení dále dozrává.

Palírna U Zeleného stromu je nejstarší Palírnou v Evropě, letos oslavila 503 let od svého založení. Nejen, že vyrábí vlastní destiláty, ale v dřevěných sudech tu dozrávají i dovezené lihoviny. Jednou z nich je panamský rum Heffron.

Ředitel firmy Pavel Kadlec ve výroční zprávě uvedl, že v loňském roce likérka znásobila jeho prodej. Palírna tak vykázala růst tržeb i přesto, že se zákazníci kvůli avizovanému zvýšení spotřební daně na alkohol předzásobili už v roce 2019. 

Tajemství rumu Heffron

Duchovním otcem rumu je master blender Francisco Fernández, přezdívaný Don Pancho. S výrobou rumů má více než padesátiletou zkušenost, vyrábí ho z melasy získané z cukrové třtiny. Poté probíhá fermentace, destilace a zrání.

Zájem o kvalitu
Palírna U Zeleného stromu eviduje vyšší zájem o kvalitní lihoviny, které se v době pandemie prodávají lépe než v předchozích letech. "Vliv pandemie u nás nebyl tak znatelný, protože se primárně zaměřujeme na maloobchodní prodej. Co ale vnímáme jako pozitivní je to, že si Češi raději vychutnávají kvalitní alkohol," uvedl ředitel likérky. Palírna loni snížila prodej o deset procent na 108 221 hektolitrů lihovin. Export se na tržbách podílel zhruba osmi procenty. Likérka vyváží své produkty do více než 15 států. Hlavním trhem je Slovensko, které má podíl přibližně 92 procent.

V Panamě rum zraje pět let v sudech, které jsou vyrobeny z amerického bílého dubu. Po dozrání putuje do Palírny U Zeleného stromu v Prostějově, kde dále dozrává. Podmínky prostějovského sklepení jsou jiné než v Panamě, a tak rum dostane vlastnosti, které by jinak nezískal. Dovážený rum má sílu 74 procent alkoholu, při stáčení dosahuje 38 procent. 

Dubové sudy z Evropy

V podzemních sklepech v Prostějově dozrávají i další destiláty. Některé rok, některé i sedm let. "Není pravidlo, že čím déle se destilát staří, tím lépe. Musí se hlídat a pravidelně degustovat,“ vysvětluje Pavel Hampl z prostějovské likérky.  

Chuti šéfuje blend master. Denně ochutná okolo pěti vzorků, a jakmile projde všechny sudy, začíná znovu.

Sudy, ve kterých destilát dozrává, se dělají z evropského dubu. "Například na Starou mysliveckou se používá dřevo z evropského dubu. Někdy máme dub z Ameriky, ale ten má větší pórovitost dřeva, což má vliv na rychlost staření,“ dodal Hampl.

Andělské dani nezabráníme

V průběhu zrání v sudu dochází ke ztrátám. "Říká se tomu andělská daň. Postupem času se odpařuje nějaké množství alkoholu. Máme vypozorované, že při odpoledních směnách je daleko větší andělská daň než při ranních směnách,“ vtipkuje Hampl.

Alkohol v sudech ovlivňuje i vlhkost a teplota. Každý sud je ve své podstatě unikátní a destiláty dozrávají nejen v dřevěných sudech, ale i v nerezových kádích.

Výroba lihovin a destilace 

Výroba lihovin je složitý proces. "Ovoce by se mělo nasbírat v té nejvyšší cukernatosti, prostřednictvím ovocného kvašení vzniká líh. Tento připravený kvas se vlévá do destilační kolony a zahřívá se. U nás se zahřívá plynem. Teplota varu vody a líhu je rozdílná, a tak jsme schopni selektovat lihové páry, které ochlazujeme, kondenzujeme a chytáme finální destilát,“ popsal Hampl.

Na skok do historie

"Palírna byla založena 4. července 1518 Vilémem z Pernštejna, který dal právo várečné jednatřiceti domům v Prostějově. Jedním z nich byl i dům U Zeleného stromu. Majitel by hajný, a proto svůj dům takhle pojmenoval,“ dodal Hampl. Palírna dříve sídlila na prostějovském náměstí, dnes obývá areál bývalého pivovaru.

Prostějovská likérka dodává nemocnicím líh na desinfekci

Stovky litrů konzumního lihu, kterým lze nahradit desinfekci, začala zdarma distribuovat do nemocnic v Olomouckém kraji společnost Palírna U Zeleného stromu v Prostějově. První zásilka byla ve středu doručena do Fakultní nemocnice Olomouc, řekl...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Palírna U Zeleného stromu

Štítky palírna, Prostějov, destiláty, tržby, zisk, rum, pálenice, Panama, destilace, Zelený strom (Kadaň), Evropa, Francisco Fernández, Palírna U Zeleného stromu a.s., Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Palírna U Zeleného stromu loni zvýšila zisk. Dozrává zde i rum z Panamy  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.