Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová mobilní aplikace zájemcům přiblíží židovskou historii Prostějova

Židovskou historii Prostějova přiblíží zájemcům nová mobilní aplikace. Obyvatele i návštěvníky města zavede do míst spjatých s židovskými obyvateli. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita a na tamních hřbitovech jsou pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Začala licitace o synagogu. Majitelé ji nabídli Prostějovu, cena je vysoká. Památka zatím dál chátrá

Začala licitace o bývalou synagogu v centru Prostějova, která je už delší dobu v havarijním stavu. Majitelé chátrající objekt nabídli městu, radní to však odmítli, protože cena 6,8 milionu korun je podle nich přemrštěná. Majitelé synagogy...

"Díky jedenácti zastavením si zájemce projde židovskou historií i současností města, kterému se až do 2. světové války přezdívalo Hanácký Jeruzalém," uvedla Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Mobilní průvodce s názvem Prostějov židovský přenese návštěvníky do doby, kdy byla židovská komunita významnou součástí města. "Trasu si mohou projít vlastním tempem a zastavit se právě na tom místě, které je nejvíce zajímá. Stačí, aby si do svého mobilu nainstalovali aplikaci TourStories, v níž najdou nejen nového průvodce Prostějovem židovským, ale i celou řadu dalších zajímavých audio průvodců po celé republice," sdělil tvůrce platformy Petr Kopáč.

Někdejším židovským ghettem i starým a novým židovským hřbitovem provedou pomocí mluveného slova nahraného do aplikace prostějovští rodáci Miloslav Maršálek a Hana Lužná. "Návštěvníky pozvou do prostějovských synagog a seznámí je se zajímavostmi o významných židovských rodácích," podotkla Gáborová.

V aplikaci návštěvníci získají zajímavé informace také například o první dámě izraelské módy Lole Beer Ebner, která pocházela z Prostějova, nebo o ulici Sádky, kde dodnes stojí někdejší nadační dům prvního prostějovského židovského lékaře Gideona Brechera. "Ten významnou měrou přispěl k poražení cholerové epidemie, která v Prostějově vypukla po Prusko-rakouské válce. Dále je průvodce doplněn bohatou fotogalerií a bonusovým materiálem," dodala Gáborová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky aplikace, mobil, historie, židé, Prostějov, historie, Stefan Zweig, Edmund Husserl, Jana Gáborová, průvodce, druhá světová válka, Jeruzalém, prusko-rakouská válka, Lola Beer Ebner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová mobilní aplikace zájemcům přiblíží židovskou historii Prostějova  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.