Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Marlen, Maykl nebo Leila. Prostějovská porodnice přivedla na svět i děti s netradičními jmény

Za prvních šest měsíců letošního roku se v prostějovské nemocnici narodilo 280 dětí. Je to o 18 méně, než v roce 2023. Mezi nejčastější jména patří Jakub, Eliška nebo Filip. Rodiče na Prostějovsku ale někdy vybírají i méně tradiční jména.

V Prostějově byl nejplodnějším měsícem duben, kdy se narodilo celkem 58 dětí. Nejmenší letošní miminko vážilo 2100 gramů, to největší potom přes pět kilogramů. „Chlapečci přicházeli na svět častěji, bylo jich 144. Holčiček se narodilo jen o 8 méně, celkem 136,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí nemocnic AGEL Radka Miloševská.

Mezi nejoblíbenější jména stále patří ta česká. V Prostějově se narodilo deset Jakubů, osm Elišek nebo šest Filipů. Někteří rodiče ale sahají i k méně obvyklým variantám. Jde třeba o holčičky Justýnu, Leilu nebo Maliu nebo chlapečky Maykla, Justina a Artema.

Netradiční jména se objevila také ve Šternberku. Mezi ty nejzajímavější paří třeba holčičky Vida, Tallulah nebo Adelheid. U chlapců šlo o jména Vajet, Regi nebo Orest. Ve šternberské nemocnici přivedli na svět skoro o 200 více, celkem šlo o 468 novorozeňat.

Pomoc pro duševní zdraví. Prostějovská nemocnice otevřela novou psychologickou ordinaci

Nové odborné pracoviště v podobě psychologické ambulance provozuje prostějovská nemocnice. Psychologickou pomoc nabízí zdravotnické zařízení lidem s různými typy problémů, podporu může psycholožka poskytnout také například osobám s nepříznivou...

Stejně jako v Prostějově, i ve Šternberku se narodilo více chlapců. „Narodilo se jich 240. Holčiček bylo o 12 méně, celkem 228. Ve 2 případech to byla dokonce dvojčátka. Nejplodnějším měsícem byl květen, kdy se narodilo neuvěřitelných 86 dětí," doplnila Miloševská.

Prostějovská i Šternberská nemocnice průběžně zdokonaluje novorozenecká oddělení a snaží se zlepšovat péči o rodiče a jejich děti. Nemocnice v Prostějově také dvakrát v roce pořádá i den otevřených dveří porodnice. „Konají se přednášky a cvičení pro těhotné. Zájemci mají unikátní možnost přijít si prohlédnout porodní sály a poradit se s námi o všem, co je zajímá,“ uzavřela vrchní sestra porodnického oddělení Věra Tisoňová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky jména, porodnice, porodnost, nemocnice, Prostějov, Šumperk, AGEL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marlen, Maykl nebo Leila. Prostějovská porodnice přivedla na svět i děti s netradičními jmény  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.