Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Nemocnice v Prostějově i Šternberku dostaly dárky pro předčasně narozené děti

Ručně pletené čepičky, ponožky, háčkované chobotničky i hračky pro nejmenší děti získala v uplynulých dnech dětská oddělení v Nemocnici Prostějov i Nemocnici Šternberk. Dárky jsou určeny především předčasně narozeným dětem, kterých je v obou nemocnicích každoročně hospitalizováno hned několik desítek. Kolekci dárků věnovalo nemocnicím skupiny AGEL občanské sdružení Nedoklubko, které podporuje právě předčasně narozené děti a jejich rodiny.

„Za nedonošená se obecně označují miminka, která se narodí před 37. týdnem těhotenství a mají nízkou porodní hmotnost do 2,5 kilogramu. Tyto děti jsou mimořádně drobné a citlivé například na prochladnutí, proto musejí být umístěny v inkubátorech, které jim zajišťují termoregulaci,“ vysvětluje vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Prostějov Jana Dočkalová.

Na péči o nedonošené děti je přitom Nemocnice Prostějov připravena a speciálně vybavena například trojicí specifických oxymetrů sledujících hladinu kyslíku v krvi nebo třemi moderními inkubátory. K útulnějšímu prostředí pak nedonošeným dětem nově pomohou i hračky a doplňky, které vyrobili dobrovolníci spolupracující s občanským sdružením Nedoklubko.

„Od sdružení Nedoklubko jsme dostali ručně pletené čepičky i ponožky, které velikostí odpovídají potřebám nedonošených miminek a zajistí jim teplo i pohodlí v prvních dnech života. Velkým pomocníkem pak budou i háčkované chobotničky, které napomáhají v oblasti léčby a zlepšování fyzického i psychického stavu zejména nedonošených dětí. Hebkost hračky dětem připomíná hebkost dělohy a chapadla zase pupeční šňůru. Miminko se tak cítí bezpečněji, jako by bylo ve známém prostředí,“ prozrazuje Jana Dočkalová s tím, že spolupráce se sdružením Nedoklubko probíhá v Nemocnici Prostějov již dlouhodobě.

Naopak poprvé obdrželi dárky od organizace Nedoklubko zdravotníci na dětském oddělení Nemocnice Šternberk. „Od zástupců organizace jsme převzali háčkované chobotničky pro čerstvě narozená miminka, oblečení i hračky. Každý jeden kousek velmi vítáme a rozhodně využijeme. Organizaci Nedoklubko upřímně děkujeme a doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat,“ říká Eva Kolářová, vrchní sestra dětského oddělení Nemocnice Šternberk.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, porodnice, dárky, Prostějov, Šternberk, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., hračka, Nemocnice Šternberk, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Prostějově i Šternberku dostaly dárky pro předčasně narozené děti  |  Prostějovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.