Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Blues Alive oslaví osmdesátiny Jan Spálený. Přijedou i hvězdy soulblues a countryblues

Pořadatelé mezinárodní přehlídky Blues Alive zveřejnili kompletního program. V Šumperku letos v listopadu vystoupí například soulbluesový zpěvák Sugaray Rayford, kytaristka a skladatelka Carolyn Wonderlandová nebo hráč na Hammondovy varhany Delvon Lamarr se svým triem.

Hvězdou festivalu je podle pořadatelů texaský rodák a současná špička soulbluesového zpěvu Sugaray Rayford, držitel tří prestižních cen Blues Music Awards a nominace na Grammy. Do Šumperka přijede se skladbami z alba In Too Deep, které vyšlo letos v březnu. "Vysoce respektovaný umělec byl členem známé skupiny The Mannish Boys a spolupracoval s řadou slavných kolegů, například Kimem Wilsonem, Kidem Andersenem nebo Sugar Rayem Norciou," uvedl dramaturg festivalu Ondřej Bezr.

Dalším velkým jménem letošního ročníku bude Delvon Lamarr Organ Trio pod vedením skladatele a hráče na Hammondovy varhany, jenž dává kapele jméno. Kromě kytaristky a zpěvačky Carolyn Wonderlandové, kterou mnozí hudební fanoušci znají z kapely britské bluesové legendy Johna Mayalla, se pořadatelé těší také na šestadvacetiletého Jontaviouse Willise, hvězdu akustické countrybluesové školy.

V Šumperku znělo blues navzdory covidu. Zahrál i bubeník Boba Dylana

Špičkový bluesový festival Blues Alive, který o víkendu skončil v Šumperku, dokázali pořadatelé uspořádat i navzdory sílící epidemii koronaviru. Na největší středoevropské přehlídce svého druhu vystoupily americké i evropské hvězdy a provázela ji...

Fanoušci blues se v listopadu mohu těšit také na hudebníky, jejichž jména pořadatelé zveřejnili již dříve - americkou kytaristku srbského původu Anu Popovićovou, která je vítězkou návštěvnické ankety o nejoblíbenějšího účinkujícího za první čtvrtstoletí konání šumperského festivalu, a newyorskou kytarovou hvězdu Popa Chubbyho. "V dalších měsících na soupisce přibyli například mladičká texaská kytaristka Ally Venable, fenomenální americký harmonikář a zpěvák Dustin Arbuckle s kapelou The Damnations, švédští bluesrockeři Black River Delta nebo stále známější francouzské trio Muddy Gurdy experimentující se zvukem středověké niněry v kontextu mississippsky temného bluesového soundu," dodali pořadatelé.

Kromě speciálního programu k poctě zpěvačky Etty Jamesové nazvaného Etta James Celebration chystá festival také koncert věnovaný oslavám osmdesátin skladatele a textaře Jana Spáleného. Oslavenec ve velkém sále Domu kultury zahraje se svojí domovskou kapelou ASPM, ještě předtím ale během programu Pocta Janu Spálenému zazpívají jeho písničky ve vlastních úpravách i další mnozí hudebníci.

Letošní 26. ročník Blues Alive se odehraje v šumperském Domě kultury a několika dalších scénách, a to ve dnech 17. až 19. listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB BluesAliveFestival

Štítky Blues Alive, festival, hudba, Šumperk, Jan Spálený, hudební skupina, Carolyn Wonderland, Sugaray Rayford, varhany, Etta Jamesová, Kim Wilson, Micheal Ray Richardson, Grammy Award, John Mayall

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Blues Alive oslaví osmdesátiny Jan Spálený. Přijedou i hvězdy soulblues a countryblues  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.