Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hrozí omezení péče v šumperské nemocnici? Řešení pro Pavilon C hledáme, ubezpečuje město

Opozice v šumperském zastupitelstvu se obává, že hrozí omezení zdravotní péče v Pavilonu C v šumperské nemocnici, který je ve velmi špatném stavu. Situaci komplikuje skutečnost, že objekt patří městu. Radnice společně s vedením nemocnice ubezpečují, že usilovně hledají řešení nevyhovující situace.

Opoziční hnutí Nezávislá volba, které má v šumperském zastupitelstvu čtyři členy a stojí za ním například bývalý starosta města a senátor Zdeněk Brož, má obavy, že v Pavilonu C v šumperské nemocnici hrozí omezení zdravotní péče. V objektu sídlí centrální příjem a některé operační sály. 

"Pavilon C patří městu Šumperk. Nemocnice už téměř rok naléhavě vyzývá město k tomu, aby řešilo jeho velmi kritický stav, technické a hygienické parametry neodpovídají podmínkám potřebným pro provoz nemocnice. Řešení se nabízí dvě. Město investuje stovky milionů a pavilon opraví, nebo město pavilon nemocnici převede, a ta jej opraví," uvedla Nezávislá volba v prohlášení na sociálních sítích. 

Radnice sice zřídila pracovní skupinu, ale podle opozičního hnutí není za posledních osm měsíců jediný konkrétní výstup. Oprava Pavilonu C si podle Nezávislé volby vyžádá zhruba 400 milionů korun, které město například kvůli plánovaným investicím do kulturního domu nemá. 

"Aktuálně je tedy situace velmi znepokojivá a my doufáme, že vedení města předloží materiály, které situaci významně posunou k řešení. Pokud ne, může dojít k omezení provozu nemocnice, což si jistě nepřeje nikdo z nás," varuje Nezávislá volba.

Správa železnic nechá opravit své servisní vozy. Zakázku za stamiliony získala šumperská Škoda

Šumperský závod Škoda Group získal zakázku v hodnotě čtvrt miliardy korun. V rámci ní v průběhu několika let pro Správu železnic opraví 43 vozů, které Správa používá ke kontrole trakčního vedení. Dokončení celého projektu je naplánováno na rok 2029.

Mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke potvrdila, že vedení zdravotnického zařízení o koupi Pavilonu C s městem Šumperk vyjednává. "Jednáme o tom, že bychom pavilon od města odkoupili a zrekonstruovali. Oprava je nezbytná, budova centrálního příjmu je ve velmi špatném technickém stavu a bude vyžadovat stovky milionů investic," řekla mluvčí šumperské nemocnice.

Ve společném prohlášení pak starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO) a předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach ubezpečili, že dělají vše pro to, aby situaci co nejdříve vyřešili. "Vedení města podniká všechny kroky k tomu, aby nejpozději na zářijovém zastupitelstvu předložilo konkrétní návrh řešení, který umožní budovu zrekonstruovat do stavu, který odpovídá současným standardům a potřebám. Věříme, že najdeme takové řešení, které zamezí jakémukoliv případnému zhoršení dostupnosti zdravotní péče," uvedli. 

Starosta Adámek připomněl, že zastupitelé města se byli na sklonku loňského roku na technický stav Pavilonu C osobně podívat a s vedením nemocnice se shodli na nutnosti oprav. "Vedení města si je plně vědomo, že je potřeba co nejdříve najít řešení umožňující nejen nákladnou rekonstrukci Pavilonu C, řešení dopravní obslužnosti, ale i další rozvoj areálu nemocnice," sdělil Adámek.

O jaké ceně za prodej pavilonu město a vedení šumperské nemocnici jednají, ani jedna ze stran zatím nesdělila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky nemocnice, pavilon, omezení, péče, stav, investice, oprava, Miroslav Adámek, Šumperk, zdravotnictví, rada obce, Zdeněk Brož

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozí omezení péče v šumperské nemocnici? Řešení pro Pavilon C hledáme, ubezpečuje město  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.