Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Šumperku začala rozsáhlá oprava radnice, potrvá do konce října

V Šumperku začala rozsáhlá rekonstrukce budovy radnice, která byla postavena na počátku 20. století. Jednotlivé etapy oprav potrvají do konce října, náklady budou 15 milionů korun. Během rekonstrukce budou na radnici vyměněna okna, instalovány nové datové rozvody a rekonstruovány rozvody topení.

Stavební práce se dotknou i některých městských odborů, které se budou muset po dobu rekonstrukce přestěhovat. Město také muselo přesunout stanoviště průvodců do informačního centra v budově divadla na Hlavní třídě.

"Rekonstrukci radnice odkládáme už 20 let. Dělali jsme dosud pouze nejnutnější opravy, ale stav budovy už dospěl do stadia, kdy musíme přikročit k celkové rekonstrukci. V první fázi půjde o výměnu oken. Stav byl už takový, kdy nám po otevření zůstávala v rukou. V této části rekonstrukce budou provedeny také energetické a kabelové rozvody," řekl starosta Šumperka Zdeněk Brož. V následujících letech podle něj oprava vyvrcholí novou střechou a fasádou.

Kvůli opravám byl uzavřen boční vchod do radnice ze strany morového sloupu. Od příštího pondělí se rekonstrukce dotkne také některých odborů, které budou sestěhovány nebo využijí prostory v jiných městských budovách. První etapa zasáhne například odbor finanční a plánovací. "Kromě poplatků za odpady a za psy, které zůstávají na radnici, bude odbor finanční a plánovací občanům k dispozici v zasedací místnosti v přízemí Geschaderova domu v Kladské ulici v blízkosti klášterního kostela. Zde občané najdou vedoucí odboru, exekutora, oddělení ztrát a nálezů a oddělení vymáhání pohledávek," informovala mluvčí radnice Olga Hajduková.

V budově Geschaderova domu bude sídlit také vedení města včetně sekretariátu. Zaměstnanci interního auditu budou mít své dočasné působiště v úřadovně městského úřadu v Lautnerově ulici. Vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů lidé najdou v úřadovně v Jesenické ulici, doplnila Hajduková. Pokladna i podatelna zůstanou podle zástupců města po dobu první etapy rekonstrukce na svém místě, v přízemí radnice. Budova radnice byla postavena v letech 1909 až 1911 ve stylu saské neorenesance se secesionizujícími detaily. Stojí uprostřed historického náměstí, na původním místě gotické a renesančně upravované radnice, připomínané již v 15. století.

Čtěte více:

Autoři | Foto By Palickap (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky radnice, Šumperk, oprava, rekonstrukce, Zdeněk Brož

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Šumperku začala rozsáhlá oprava radnice, potrvá do konce října  |  Šumpersko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.