Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Jeseníky hlásí ideální podmínky pro běžkaře

V Jeseníkách napadlo v noci na dnešek zhruba pět centimetrů nového sněhu. Čerstvá sněhová pokrývka vylepšila především podmínky pro běžkaře, ti si mohou užít upravených běžeckých tratí především ve vyšších partiích hor. Na vrcholcích Jeseníků je 60 centimetrů sněhu a platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Lyžařské areály jsou v provozu, očekávají zvýšení návštěvnosti především se začátkem jarních prázdnin.

"V tuto chvíli máme na Ovčárně ve 1300 metrech nad mořem 60 centimetrů sněhu, z toho pět centimetrů nového prašanu. Běžkařské stopy jsou protažené ze sedla na Praděd, na Ovčárnu přes Švýcárnu a dále až na Vřesovou studánku. Nový okruh máme také kolem Červenohorského sedla. Návštěvnost je v tuto chvíli na horách střední," uvedl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

Nový okruh s bílou stopou kolem Červenohorského sedla je dlouhý 4,5 kilometru. Vhodný je pro klasiku i bruslení. Stopa začíná na Červenohorském sedle, odtud vede po červené turistické značce směrem na Vřesovou studánku. Frekventovanou cestu však už na rozcestí pod Bílým sloupem opouští a pokračuje nově značeným úsekem po bočním hřebenu směrem k Šindelné hoře a zpět lesní cestou k výchozímu bodu. "Okruh v nadmořské výšce 1020 až 1170 metrů uspokojí náročné i rekreační lyžaře včetně rodin s dětmi. V lokalitě bývají tradičně dobré sněhové podmínky až do poloviny dubna," informoval ředitel Lesů ČR v Šumperku Pavel Indra.

Užít si na horách mohou se začátkem jarních prázdnin i sjezdoví lyžaři. Předchozích nízkých teplot využili provozovatelé lyžařských středisek k umělému zasněžování a zprovozňování zbývajících tratí.

Návštěvníci Jeseníků během tohoto týdne mohli potkat na běžeckých i sjezdových tratích také vojáky z Česka i zahraničí, kteří po celý týden soupeřili v nejtěžším zimním armádním klání Winter Survival. Jeho výsledek bude znám dnes odpoledne. "Byla to zajímavost pro turisty, že tady mohou vojenská družstva z Evropy potkat. Pohybovali se na hřebenech, na sjezdovkách na Ovčárně i v terénu u Kurzovní chaty. Začátkem týdne se pohybovali kolem Švýcárny a údolí Bílé Opavy," doplnil Škovránek.

Na horách se nyní teploty pohybují kolem tří stupňů po bodem mrazu. Je zataženo, panuje tam slabá mlha a mírně sněží.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Olomoucký, AUDIO, Jeseníky, jarní prázdniny, běh na lyžích, Švýcárna, Červenohorské sedlo, Lesy České republiky, Praděd, Ovčárna, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky hlásí ideální podmínky pro běžkaře  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.