Počasí dnes30 °C, zítra33 °C
Úterý 9. července 2024  |  Svátek má Drahoslava
Bez reklam

Správa vyhradila karanténní koleje pro zahraniční vysokoškoláky. Nakazilo se jich 28

V Olomouci se nakazilo nemocí COVID-19 dohromady 28 zahraničních vysokoškolských studentů, od úterka se počet zvýšil o 16 pozitivních případů. Dalších 73 studentů ze zahraničí je v karanténě a byli plošně testováni, na výsledky se čeká, řekl dnes ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Správa kvůli případům nákazy a karantény vyčlenila jednu dvou budovu vysokoškolských kolejí, kapacita stačí. Studentům v izolaci obstarává donášku jídel z menzy, pomáhají také anglicky mluvící dobrovolníci.

„Máme dalších 16 potvrzených případů, dohromady je pozitivních 28 lidí. Kapacitně to ještě zvládáme, ve čtvrtek jsme je přesunuli do nejpřísnějšího režimu v budově, která je pro to vyčleněna. Stále platí, že každý z nich bydlí na samostatném pokoji. Zároveň jsme testovali sedm desítek studentů, kteří jsou umístěni na karanténě, abychom měli jistotu, jak to s nimi vypadá. Na výsledky stále čekáme,“ uvedl ředitel.

„Pokud by se vyskytlo ještě dalších 30 lidí, jsme schopni je v tomto principu v této jedné budově umístit a to tak, aby měli samostatný pokoj. Jsme schopni je také logisticky zásobovat jídlem a ke stávající skupině dobrovolníků, která jim obstarává nákupy, poptáváme ještě další dobrovolníky. Zatím se nám daří je zabezpečovat,“ doplnil Suchánek. Vysokoškolské koleje mají podle něj kapacitu dostatečnou, předpoklad vyššího počtu nemocných studentů by však již byl organizačně náročný.

Podle Suchánka jsou mezi pozitivními případy i lidmi v karanténě pouze zahraniční studenti, kteří nestihli nebo nechtěli odjet po vypuknutí pandemie domů. Zahraniční studenty z programu Erasmus k návratu domů vyzvala již minulý týden i samotná Univerzita Palackého. Učinila tak poté, co byl jako první pozitivně testován při návratu domů jihokorejský student zdejší přírodovědecké fakulty. Řada studentů se už domů vrátit nestihla. „Opatření v zásadě všichni respektují,“ dodal Suchánek.

Správa kolejí a menz studentům v izolaci denně podle objednávky hromadně vozí chlazená jídla z menzy, která si mohou na kolejích ohřát. Drobné nákupy zajišťují dobrovolníci. Univerzita již dříve uvedla, že je pro ně připravena i psychologická telefonní linka s anglicky hovořícími odborníky. Správa také zvýšila v prostorách kolejí hygienická opatření včetně dezinfekce prostor.

V Olomouci je podle posledních údajů kraje 144 potvrzených případů nákazy koronavirem, počet ve městě stoupá po desítkách. Sto případů bylo překročeno tento týden v úterý.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, škola, UPOL, Olomouc, karanténa, Josef Suchánek, jídlo, Univerzita Palackého v Olomouci, Program Erasmus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa vyhradila karanténní koleje pro zahraniční vysokoškoláky. Nakazilo se jich 28  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.