Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Nový přípravek pro hydroponické pěstování zvyšuje produkci zeleniny

Olomoučtí vědci vyvinuli hydroponické hnojivo pro plodovou zeleninu, které zvyšuje výnosy o pět až deset procent. Nese název VegetUP, a protože je ho k doporučenému ředění potřeba velmi malé množství, vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), jsou schopni ho pro zájemce připravovat sami.

Podle vědců z výzkumného CRH, kteří přípravek pro zálivku při hydroponickém pěstování plodové zeleniny vytvořili, používání VegetUPu může zvýšit produkci až o deset procent.   

Přípravek navyšuje produkci plodové zeleniny a současně oddaluje stárnutí rostlin, takže ty mohou plodit rovnoměrněji po celou dobu své vegetace. Pomáhá rovněž rostlinám lépe zvládat teplotní výkyvy,“ říká jeden z autorů Radoslav Koprna z CRH.

Hydroponické pěstování znamená, že se rostliny pěstují pouze v živném roztoku bez půdy. „Zatímco u jiných látek je potřeba mikromolární množství, v tomto případě je to nanomolární množství do velkých objemů vody. Doporučené ředění je v jednotkách mililitrů na desetitisíce litrů zálivky. Zájemci se na nás mohou obracet, ale už jsme také sami začali oslovovat velké pěstitele. O žádné podobné látce na trhu nevím,“ doplňuje Koprna.

Díky registraci hnojiva Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským by mělo být účinné a pro životní prostředí nezávadné. 

CRH pro biotechnologický a zemědělský výzkum sdružuje vědecké týmy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hydroponie, hnojivo, pěstování, produkce, vědci, VegetUP, Olomouc, plodová zelenina, Centrum regionu Haná, rostliny, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový přípravek pro hydroponické pěstování zvyšuje produkci zeleniny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.