Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zájem o antigenní testování v Olomouckém kraji v posledních dnech vzrostl

V Olomouckém kraji prudce vzrostl zájem o antigenní testování. Kapacita pro veřejnost v nemocnicích je na příští dny zaplněna, volné termíny jsou nejdříve příští týden. Výjimkou je pouze nemocnice v Prostějově. Zdravotníci hledají další volné kapacity.

Zájem o antigenní testy se podle mluvčích zdravotnických zařízení zvedl okamžitě po oznámení povinného testování zaměstnanců.

"Volná místa na antigenní testování v tuto chvíli na našem odběrovém místě nejsou k dispozici. Systém se ale otevírá vždy jen na týden dopředu, takže dnes o půlnoci se otevřou volná pole na 11. března. Zvýšený zájem samozřejmě vnímáme a kapacitu budeme navyšovat," řekl mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Adam Fritscher. Doplnil, že pro firmy nyní nemocnice nabízí testování metodou PCR.

Po náporu zájemců se zaplnila pro nejbližší dny také místa pro antigenní testování v nemocnicích spadajících pod skupinu Agel. "Termíny pro antigenní testování se na tento a příští týden zcela zaplnily v Nemocnici AGEL Přerov a Nemocnici AGEL Šternberk. Nemocnice proto aktuálně hledají cesty, jak enormní poptávce vyhovět a pracují na dalším posílení kapacity odběrových týmů. Do konce tohoto týdne plánují v systému Reservatic vypsat další termíny k vyšetření, a to ještě na příští týden," řekla mluvčí skupiny Radka Miloševská.

Při hledání volného místa na antigenní testování naopak uspějí zájemci v prostějovské nemocnici, která má podle mluvčí zatím stále relativně široký výběr termínů pro následující dny. V jesenické nemocnici je podle rezervačního systému kapacita volná od úterý příštího týdne. "Testování firemních zákazníků naše nemocnice neprovádějí," dodala Miloševská.

Enormní zájem o testování zaznamenala okamžitě od schválení povinného testování zaměstnanců firem i šumperská nemocnice. "Aktuálně však na tuto činnost v nemocnici nemáme dostatečné kapacity a nejsme připraveni, ani schopni, poptávku všech těchto firem vykrýt. Naše nemocnice testuje zaměstnance firem, se kterými již dlouhodobě smluvně spolupracujeme v rámci poskytování závodně preventivní péče. Stoupla také poptávka ze strany veřejnosti," řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke. Podotkla, že zatímco ještě ve středu nabízeli termíny na 9. března, dnes se lze na antigenní test objednat nejdříve na 15. března. "Denně v nemocnici otestujeme víc než dvě stovky lidí," dodala.

Podle nového vládního nařízení firmy nad 250 zaměstnanců musely začít s jejich testováním ve středu, testy musejí mít velké podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Řada firem při testování zaměstnanců na koronavirus chce kombinovat samotestování a antigenní testování od zdravotníka a smluvního závodního lékaře, využívat chtějí i externí testovací místa, která jsou v nemocnicích.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, testování, Olomoucký kraj, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Agel, Fakultní nemocnice Olomouc, Jesenická nemocnice, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o antigenní testování v Olomouckém kraji v posledních dnech vzrostl  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.