Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Šumperk chce třídit odpad z kuchyní. Vyráběla by se z něho zelená elektřina

Obyvatelé Šumperka dostanou možnost třídit zbytky z kuchyní nebo prošlé potraviny do sběrných nádob. Z gastroodpadu by pak nedaleká bioplynová stanice vyráběla zelenou elektřinu, teplo či biometan. O spuštění celého projektu rozhodne zájem obyvatel.

Město Šumperk chce tímto způsobem řešit narůstající množství odpadu a umožnit jeho efektivnější třídění. „Množství komunálního odpadu každoročně narůstá a jeho správné třídění je způsobem, jak ulevit už tak přeplněným skládkám. Podle našich informací je až 30 procent odpadu z domácností tvořeno zbytky z kuchyně. Právě ty se však dají využít pro energetické zpracování. Z toho důvodu pro nás byla spolupráce se společností EFG, která provozuje nedaleké zařízení v Rapotíně, vhodným řešením," vysvětlil místostarosta Šumperka Jakub Jirgl.

Projekt je podle něho zatím v začátcích a radnice musí nejprve otestovat ochotu občanů třídit odpad novým způsobem. "V tuto chvíli čekáme, jak se tato iniciativa ujme," dodal místostarosta. Vytříděný gastroodpad by putoval do bioplynové stanice v Rapotíně poblíž Šumperka. Ta vznikla jako jedna z prvních v České republice. 

„Naše bioplynová stanice dokáže ekologicky zpracovat širokou škálu biologicky rozložitelných odpadů na bioplyn, elektrickou energii a teplo, které následně distribuujeme k zákazníkům. Projekt v Šumperku je první vlaštovkou, v současnosti aktivně jednáme i s dalšími městy a obcemi Olomouckého a Zlínského kraje a věříme, se nám povede pilotní projekt rozšířit," uvedl obchodní ředitel EFG Rapotín BPS Ondřej Černý.

Bioplynová stanice ročně zpracuje až 30 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu. Zelenou elektřinu společnost EFG nabízí koncovým zákazníkům prostřednictvím společnosti EFG Green energy.

Podle nové legislativy by se měl do roku 2025 podíl vytříděných složek odpadu zvýšit alespoň na 60 procent, což je zhruba o 20 procent víc oproti současnosti. Pro město Šumperk je třídění gastroodpadu z domácností jedním z kroků, jak toho docílit. V budoucnu se navíc počítá s nárůstem poplatků za skládkování, do roku 2030 by se mohl zvýšit ze současných 800 korun za tunu až na 1850 korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EFG

Štítky Šumperk, elektřina, kuchyně, odpad, Rapotín, Ondřej Černý, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk chce třídit odpad z kuchyní. Vyráběla by se z něho zelená elektřina  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.