Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Rekonvalescenční program pro pacienty po covidu může trvat i měsíce

Až několik měsíců může trvat rekonvalescenční program, který pro pacienty vyléčené z nemoci covid-19 připravují lékaři a terapeuti z prostějovské nemocnice. Díky speciálním cvikům se pacienti po prodělání nákazy zbavují zejména dechových potíží nebo únavy.

Ordinace lékařů podle primáře Centra léčebné rehabilitace Petra Konečného stále častěji plní lidé, kteří se po vyléčení z covidu-19 nemohou dostat do stejné kondice jako před onemocněním. "Lze konstatovat, že těchto nových postcovidových diagnóz sledujeme celkově zvýšený výskyt za poslední rok. Postcovidoví pacienti mají nejčastěji různé potíže s dechem, kardiovaskulární obtíže, neurologické a pohybové problémy," uvedl Konečný.

Postcovidové pacienty trápí nejčastěji dechové potíže a celková únava. Podle Konečného nezáleží na tom, zda jde o staršího seniora či mladého člověka v produktivním věku. "Tito pacienti přitom nemají závažně plicní onemocnění, jsou 'jen' po prodělané infekci covid-19," podotkl.

Pacienti se na rehabilitaci dostávají z plicního postcovidového centra prostějovské nemocnice. Při příchodu do Centra léčebné péče je každý vyšetřen rehabilitačním lékařem, který stanoví rehabilitační plán a předepíše procedury. Následně si pacienta přeberou do péče zkušení fyzioterapeuti a pod jejich dohledem provádí respirační fyzioterapii, dechovou gymnastiku a rekondiční cvičení.

"Rehabilitace je cílená, pacientovi ušitá na míru. Je nebolestivá a pomocí pohybové a dechové terapie zlepšuje kondici, celkový stav, kardiovaskulární a dechové funkce," uvedl Konečný. Pacienti Centra léčebné péče Nemocnice Prostějov rehabilitují ambulantně pod vedením terapeutů v průměru šest až 12 týdnů, nezřídka i déle.

"Zaleží i na aktivním přístupu každého pacienta při domácí rehabilitaci a cvičení, dodržování zdravých životních návyků a doporučení, jako je zdravě se stravovat, optimálně pohybovat, nekouřit, dostatečně spát, nestresovat a umět relaxovat," dodal Konečný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agel

Štítky koronavirus, nemocnice, zdraví, Prostějov, pacient, COVID-19, Petr Konečný, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonvalescenční program pro pacienty po covidu může trvat i měsíce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.