Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

V Olomouckém kraji přibylo za týden 3865 nákaz. Jde o nepatrný pokles

Nákaza covidem v Olomouckém kraji za poslední týden nepatrně zpomalila. Přibylo 3865 případů. V mezitýdenním srovnání je to o 97 případů méně. Minulý pátek se počet nově zjištěných nákaz zvýšil za týden o 25 případů, ještě o týden dříve to bylo o 838 případů.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že od začátku pandemie je v kraji evidováno přes 79 tisíc nákaz. V kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud aplikováno 72 799 dávek vakcíny. Za poslední týden přibylo téměř 15 tisíc dávek.

Počty nově potvrzených případů jsou tento týden kromě pondělí v mezitýdenním srovnání zatím nižší. V pondělí přibylo 678 případů, v úterý 687 a ve středu 710. Jde tak zatím o jediný den, kdy počty překročily hranici 700 případů. Minulý týden ji přesáhly ve třech dnech, minulý pátek zaznamenali hygienici dokonce 832 případů.

Z nemoci se dosud vyléčilo přes 67 tisíc lidí a v souvislosti s koronavirem je ve statistikách evidováno 1375 zemřelých, je to téměř o sedm desítek více než před týdnem.

Situace v nemocnicích je srovnatelná s předchozím týdnem. V Olomouckém kraji je aktuálně volných 34 z 226 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Z volných lůžek je pět určeno pro pacienty s koronavirem a 29 pro ostatní pacienty. Standardních lůžek s kyslíkem mají nemocnice volných 377 z celkového počtu 1331.

Tempo očkování proti koronaviru se zyvšuje

Na covid pozitivní pacienty nyní připadá 44 lůžek. Přístrojů pro umělou plicní ventilaci je volných 55 ze 180, což je o pět méně než před týdnem. Volný je jeden ze tří přístrojů ECMO, které zajišťují nejvážněji nemocným mimotělní okysličování krve.

V kraji se však zvyšuje postupně tempo očkování. Zatímco v minulých týnech bylo za 24 hodin aplikováno v průměru tisíc až 1500 vakcín, tento týden již čísla překračují hranici 2000 dávek. Ve čtvrtek bylo využito 2711 dávek.

Dosud bylo spotřebováno téměř 73 tisíc vakcín, z toho druhou dávku obdrželo téěmř 21 tisíc lidí. V souvislosti se zrychlením očkování se rozšiřují i místa pro očkovací centra. Dosud se očkovalo v osmi nemocnicích kraje, ve středu bylo očkovací centrum kvůli zvýšení kapacity otevřeno ve společenském domě v Prostějově.

Vedení města Přerova se chystá otevřít očkovací centrum v Klubu Teplo na Horním náměstí. "Počítáme s tím, že očkování v centru začne fungovat 7. dubna," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, statistika, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, COVID-19, vakcína, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji přibylo za týden 3865 nákaz. Jde o nepatrný pokles  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.