Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Města v Olomouckém kraji hledají další místa pro očkovací centra

Přerovský Klub Teplo, bývalá knihovna v Jeseníku či sanatorium ve Zlatých Horách by se mohly stát v Olomouckém kraji dalšími očkovacími centry proti covidu-19. V plánech se počítá i nadále s prostory Výstaviště Flora. Nové centrum je nyní otevřeno v Prostějově.

Doposud se v Olomouckém kraji očkovalo ve všech osmi nemocnicích, v uplynulém týdnu bylo otevřeno kvůli navýšení kapacity nové očkovací centrum v Prostějově. Dosud je v kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli aplikováno přes 70 tisíc dávek vakcíny. Hejtman Josef Suchánek očekává výrazné navýšení od poloviny dubna.

Vedení Přerova o místu pro očkovací centrum v Klubu Teplo rozhodlo ve čtvrtek. "Očkovací centrum v nemocnici dosáhlo svého maxima, zhruba 300 dávek za den. V Klubu Teplo bude možné očkovat zhruba dvakrát tolik osob. Nejdůležitější bylo, aby bylo možno centrum relativně rychle zprovoznit, bylo jej možné několik měsíců provozovat a aby byly rozumné vstupní investiční náklady. Počítáme s tím, že očkování v centru začne fungovat 7. dubna," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

"Pro Jesenicko máme také vytipované další vhodné očkovací místo. V případě potřeby bude možné zahájit vakcinaci také v prostorách staré knihovny na ulici Lipovská," řekla mluvčí radnice Lucie Musialová.

V Olomouci se stále počítá s prostory Výstaviště Flora. "V období dubna by mělo padnout finální rozhodnutí, zda bude dostatečné množství vakcín na to, aby mělo smysl toto očkovací centrum v prostoru Flory spustit. Jsme připraveni. Poloha výstaviště je výhodná, Flora je pro většinu lidí dobře dostupná autem i MHD. Výhodou tohoto typu očkovacího centra je variabilita, jsme schopni jej nejen vybavit, ale kapacity dle potřebnosti i navyšovat," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Podle hejtmana Suchánka (Piráti a STAN) má kraj vytipovaná místa ve 12 obcích s rozšířenou působností, kde by se při masivní dodávce vakcín do regionu během pár dní mohlo spustit očkování pro širší veřejnost.

Kapacity prostějovské nemocnice nestačí. Nové očkovací centrum vznikne v kulturáku

Prostorové kapacity očkovacího centra v prostějovské nemocnici dosáhly svého maxima, více než 200 osob denně by zde zdravotníci už nezvládli naočkovat, a tak od dnešní půl deváté ráno probíhá očkování proti nemoci covid-19 v novém očkovacím centru v...

"To ale zároveň automaticky neznamená, že se bude zřizovat očkovací zázemí ve všech těchto městech. Vše bude záležet na denní kapacitě očkovacích center, očkovacích míst a očkovací kapacitě praktických lékařů, dále na množství dodaných vakcín a také na zájmu obyvatel z té které lokality," řekl hejtman.

Kapacita očkování se od středy rozšířila v Prostějově, do nově otevřeného očkovacího centra ve společenském domě se přesunula očkovací procedura z nemocnice a zároveň se navýšila celková kapacita ze stávajících 250 očkování denně na 500, s možností dalšího navýšení až na 600 očkování denně.

"V současné době se řeší sever Olomouckého kraje a prostory pro očkovací centrum v sanatoriu ve Zlatých Horách. Připraveni jsme na posílení kapacity pro očkování v Mohelnici či Zábřehu," doplnil Suchánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky koronavirus, očkování, centra, Olomoucký kraj, očkovací centrum, teplo, Prostějov, Josef Suchánek, Zlaté Hory, Jeseník, Lenka Chalupová, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v Olomouckém kraji hledají další místa pro očkovací centra  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.