Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Strážníci kvůli rouškám řešili v Olomouci od loňského března téměř 1300 přestupků

Téměř 1300 přestupků, které se týkaly povinnosti nosit ochranu dýchacích cest, řešili od loňského března strážníci v Olomouci. Pokutu za prohřešek nedali žádnou, většinou věc na místě vyřešili domluvou. Jen část z případů předali do správního řízení, ve kterém hrozí pokuty ve výši několika tisíc korun.

Povinnost mít venku ochranu úst a nosu začala poprvé platit loni od 19. března. "Za jeden rok, co jsou v platnosti vládní nařízení upravující povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest na veřejnosti, jsme řešili téměř 1300 přestupků. V drtivé většině případů stačila k navození právního stavu věci domluva, a to v téměř 98 procentech případů. Pokud už bylo přestupkové jednání oznámeno správnímu orgánu, tak se jednalo o opakované porušování vládního nařízení," řekl mluvčí olomouckých strážníků Petr Čunderle.

Loni strážníci v Olomouci registrovali v souvislosti s tímto nařízením 602 přestupků, 588 z nich na místě skončilo domluvou, dalších 14 oznámili správnímu orgánu. Podobné jsou statistiky i letos, kdy zatím zjistili 662 přestupků, 660 uzavřeli domluvou a dva oznámili správnímu orgánu.

Od letošního 1. března má policie k dispozici statistiku kontrol mimořádných opatření, kdy mimořádná opatření zpřísnila i v souvislosti s omezením pohybu obyvatel na katastru obce či za hranicemi okresů. Za první polovinu měsíce provedli policisté v celém Olomouckém kraji 65 801 kontrol všech mimořádných opatření a zjistili 1037 přestupků.

Loni stejně jako letos žádná pokuta za tento prohřešek nepadla. Mnohem více přestupků než v předchozích měsících evidují strážníci za poslední týdny, a to kvůli přísnějším nařízením ohledně ochrany dýchacích cest. "Přesto ale můžeme zkonstatovat, že lidé na výzvy strážníků bez problémů reagují a nedochází ke konfliktním situacím. Tomu také odpovídá i počet přestupků řešených na místě," dodal mluvčí.

Přestupky řeší strážníci například i kvůli nedodržení zákazu nočního vycházení či pití alkoholu na veřejnosti. I v těchto případech některé z nich putovaly na stůl úředníkům přestupkového oddělení magistrátu.

Magistrát udělil pokuty za 70 tisíc korun

"V roce 2020 bylo správnímu orgánu podáno celkem 91 oznámení na podezření ze spáchání přestupků podle krizového zákona. Příkazem bylo vyřízeno do konce roku 12 věcí, dvě záležitosti rozhodnutím. Celkem byly uloženy pokuty ve výši přes 70 tisíc korun. Průměrná výše pokuty se pohybovala mezi čtyřmi až pěti tisíci korunami," řekla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Na dodržování vládních opatření dohlíží v Olomouckém kraji během běžného výkonu služby i policie, souhrnné počty řešených přestupků však nemá k dispozici, řekla mluvčí Marie Šafářová. Uvedla, že i oni většinu z nich řeší domluvou.

"Pokud toto nepomůže, policisté přestupek řeší, buď uložením pokuty v příkazním řízení, přičemž její výše může být až 10 tisíc korun, nebo jej postoupí k dořešení příslušnému správnímu orgánu, který pak rozhoduje o sankci. Obecně lze konstatovat, že občané v drtivé většině vydaná nařízení respektují," uvedla krajská policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, policie, strážník, přestupek, roušky, Olomoucký kraj, Olomouc, dýchací cesty, správní úřad, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci kvůli rouškám řešili v Olomouci od loňského března téměř 1300 přestupků  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.