Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

V Jeseníku mohou obyvatelé již podruhé rozhodnout, kam půjdou investice

S velkým ohlasem se v Jeseníku setkal pilotní projekt takzvaného participativního rozpočtu, kdy lidé mohou sami rozhodovat o části investic města. Obyvatelé si prosadili například pořízení laviček do letního divadla nebo zkrášlení parku. Letos se radnice rozhodla celý projekt zopakovat.

Pilotní ročník participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Jeseník proběhl v roce 2019. Celkem lidé přihlásili na padesát projektů, z nichž dvacet pět postoupilo do veřejného hlasování.

Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody a třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníku, která zahrnovala opravu břehu, úpravu pěšiny a pořízení laviček u tohoto oblíbeného odpočinkového místa.

"Vítězný návrh již byl realizován, do drobného zvelebení náměstí Svobody se pustíme na jaře a v případě rybníčku dojde dokonce na celkovou opravu tohoto oblíbeného místa," potvrdil místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo.

Letos se ve městě bude konat druhý ročník. Na nápady obyvatel je opět k dispozici milion korun. Změnou oproti minulému ročníku je úprava pravidel. Navrhovatelé již nemají povinnost, ale pouze možnost svůj návrh veřejně představit. 

Podmínkou ovšem zůstává, že projekty musí být veřejně prospěšné, na veřejném prostranství a v maximální částce tři sta tisíc korun.

O menších částkách rozhodli i žáci základní školy

Z milionového rozpočtu vedení města kromě toho opět vyčlenilo menší částku na projekty pro místní základní školu. V roce 2019 zde žáci vybrali tři projekty. "Šlo o potkávací a relaxační zónu na budově Průchodní, na budově Boženy Němcové zvítězil fitness koutek a na Nábřežní si děti nejvíce přály rozjezd školního bufetu," popsala mluvčí radnice v Jeseníku Lucie Musialová.

Ostatní města v Olomouckém kraji letos s participativním rozpočtem nepočítají. "Vzhledem k současné ekonomické situaci, která může přinést nejistotu v příjmech, město Šumperk od participativního rozpočtu letos ustoupilo," potvrdila mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

"Participativní rozpočet nemáme a zatím se o něm ani neuvažuje. Zastupitelstvo o něm jednalo v roce 2019, ale návrh hlasováním neprošel," sdělila také například mluvčí radnice v Přerově Lenka Chalupová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky participativní rozpočet, obyvatelé, radnice, Jeseník, Olomoucký kraj, rozpočet, projekt, Božena Němcová, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníku mohou obyvatelé již podruhé rozhodnout, kam půjdou investice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.