Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na opravy zničených silnic půjde přes 80 milionů. Dočká se i Ohrozim

Na opravy silnic zničených po letošní zimě dá Olomoucký kraj přes 80 milionů korun. Hejtmanství opraví také cestu z Prostějova do Ohrozimi, která je jednou z nejrozbitějších v regionu. Silničáři co nejdříve zajistí dočasnou opravu, poté kraj slíbil celkovou rekonstrukci.

Na takzvaný Ohrozimský kopec u Prostějova se byl před několika dny podívat náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Zácha

"Zajímal mě vyhlášený Ohrozimský kopec, který média označují za jednu z nejrozbitějších komunikací v celém regionu. Jak se na místě ukázalo, zprávy nelhaly. Na vlastní kůži jsem si vyzkoušel jízdu nahoru do Ohrozimi i zpět do Prostějova. Díry a výtluky jsou téměř na každém kroku a jízda vyšší rychlostí nepřipadá v úvahu," potvrdil náměstek.

Jakmile se obnoví výroba v obalovnách asfaltových směsí, Správa silnic Olomouckého kraje zajistí dočasnou opravu povrchu. "Dlouhodobým řešením by měla být kompletní rekonstrukce této komunikace," uvedl Zácha.

Hejtmanství se podle něho bude snažit na opravy získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. "Budu usilovat o ot, abychom peníze z tohoto evropského zdroje směřovali právě sem, protože současný stav to vyžaduje. Kdyby se to nepodařilo, mohlo by na rekonstrukci dojít v příštím roce," přislíbil Zácha na sociálních sítích.

Na opravy silnic po zimě půjde přes 80 milionů

Silničáři letos počítají s opravami vozovek za desítky milionů korun. Zima byla tvrdší a na stavu cest se dramaticky podepsala. Například únorové náklady na zimní údržbu byly dvakrát vyšší, než je dlouhodobý průměr.

„Na vysprávky silnic je letos v rozpočtu vyčleněno jednaosmdesát milionů korun, což je o pět milionů více než loni. Opravy silnic se naplno rozjedou s nárůstem denních teplot,“ uvedl Zácha.

Na Šumpersku a Jesenicku evidují cestáři 140 kilometrů poškozených cest, výtluky jsou také na Prostějovsku nebo na Přerovsku.

„S náročným průběhem zimy souvisí také náklady na zimní údržbu. Ty byly letos podstatně vyšší než v minulých letech. Bez započítání března se spotřebovalo 14 541 tun posypového materiálu, což je nejvíce od roku 2013. Jen v únoru činily náklady na údržbu silnic 43 milionů korun,“ dodal Zácha.  

Správa silnic Olomouckého kraje se stará o více než tři tisíce kilometrů vozovek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Michal Zácha

Štítky silnice, opravy, výtluky, Zácha, Olomoucký kraj, oprava, Michal Zácha, zima, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravy zničených silnic půjde přes 80 milionů. Dočká se i Ohrozim  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.