Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Šumperská nemocnice má nové přístroje na dezinfekci pokojů

Nemocnice v Šumperku pořídila dva speciální přístroje pro dezinfekci prostor a povrchů, které fungují na bázi peroxidu vodíku a komplexu iontů stříbra. Pomohou například na jednotkách intenzivní péče, na kterých se lékaři starají o několik lidí nakažených novým koronavirem.

Přístroje váží zhruba šest kilogramů a vzhledem připomínají malý vysavač. "Budeme je využívat nejen na našich standardních odděleních, ale také na jednotce intenzivní péče, kde je aktuálně hospitalizováno celkem sedm pacientů s koronavirem," uvedla hygienička Nemocnice Šumperk Iveta Muroňová.

Proces dezinfekce je podle Muroňové poměrně nenáročný, dezinfekce jednoho pokoje zabere zhruba dvě hodiny. "Po propuštění pacienta z nemocnice přístroj umístíme do prázdného pokoje a necháme jej jednoduše pracovat. Během jeho působení však v pokoji nikdo být nesmí," podotkla Muroňová.

Prostějov kvůli kritice pozastavil nanonástřik proti covidu ve školách a školkách

Prostějovská radnice po kritice některých rodičů a opozičních zastupitelů pozastavila ve školách a školkách aplikaci nanonástřiku, který má snížit riziko přenosu nákazy koronavirem. O dalším postupu nyní rozhodnou rodiče školáků.

Přístroj pod tlakem rozprašuje dezinfekční prostředek ve formě aerosolu. Rozptýlené částice pak zaplní celý prostor nemocničního pokoje, který je nutné dezinfikovat. "Aktivně pronikají do těžko přístupných míst v rámci manuálního úklidu, včetně vnitřních částí šuplíků nočních stolků," podotkla Muroňová.

Po dezinfekci nezůstane v ošetřovaných prostorách vlhkost a nejsou poškozeny povrchy. Díky rychlému rozkladu částic se podle Muroňové netvoří těkavé organické sloučeniny. Zakoupené přístroje mohou v budoucnu pomáhat nejen s dezinfekcí nemocničních pokojů a jednotek intenzivní péče, ale také laboratoří a interiérů sanitních vozů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, dezinfekce, nemocnice, Šumperk, jednotka intenzivní péče, Nemocnice Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperská nemocnice má nové přístroje na dezinfekci pokojů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.