Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Podnikatelem Olomouckého kraje je Oldřich Svoboda z firmy Montix

Titul Podnikatel roku 2020 Olomouckého kraje získal Oldřich Svoboda, který je majitelem výrobní a montážní firmy MONTIX. Společnost na Olomoucku zaměstnává přes 800 lidí a její výrobky jsou používány v technologických řešeních koncernu Siemens nebo v automobilech značky Audi či BMW.

Výsledky krajského kola soutěže včera vyhlásili zástupci společnosti EY, která ji organizuje. V kraji byl regionální vítěz soutěže Podnikatel roku vyhlášen popatnácté. Loni tento titul získala Petra Pohořská, spolumajitelka a provozní ředitelka firmy ABO valve zaměřené na výrobu průmyslových armatur.

"Své podnikání založil Oldřich Svoboda až v důchodovém věku. Tvrdá práce při rozjezdu vlastní firmy pro něj byla terapií při boji se zákeřnou chorobou, nad kterou se mu podařilo zvítězit, a jeho firma se během několika let vyšplhala ke stamilionovým obratům," komentovala výsledky krajského kola vedoucí partnerka EY v České republice Magdalena Souček.

Oldřich Svoboda byl 20 let generálním ředitelem továrny německé společnosti Hella v Mohelnici na Šumpersku, která vyrábí světlomety do automobilů. Když po šedesátce z vrcholového manažerského místa odešel a začal odpočívat a cestovat, objevily se u něj vážné zdravotní problémy s nejistou prognózou.

V rámci léčby se rozhodl opět začít pracovat, což mu posvětil i jeho ošetřující lékař, a v roce 2012 založil společnost MONTIX. Začínal s 20 zaměstnanci montáží a kompletací světlometů v závodě v Horce nad Moravou u Olomouce.

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Olomouckého kraje
2006 Miroslav Študent, SIWATEC. 2007 Zdeněk Černý, BIOMAC. 2008 Libor Suchánek, SULKO. 2009 Josef Pavlík, HOPAX. 2010 Pavel Holubář, SHM. 2011 Jiří Mencl, SEV Litovel. 2012 Josef Žáček, Česko-slezská výrobní. 2013 Cyril Svozil, FENIX Trading. 2014 David Dostál, PAPCEL. 2015 Petr Gross, Ing. Petr Gross. 2016 Pavel Koutný, Koutný. 2017 Jiří Žák, FARMAK. 2018 Roberto, Piercristiano a Gian Battista Brazzale, Brazzale Moravia. 2019 Petra Pohořská, ABO valve. 2020 Oldřich Svoboda, MONTIX

Kromě původního závodu v Horce Svoboda postupně vybudoval také továrnu na lisování a pokovení plastů v Mohelnici, jejíž součástí je vývojové centrum, a personální agenturu. Společnost MONTIX má nyní roční obrat zhruba 800 milionů korun.

Loni firmu MONTIX citelně zasáhla pandemie koronaviru. Výroba kvůli karanténním opatřením podle Svobody klesla zhruba o třetinu a společnost nebyla schopná stoprocentně plnit veškeré nasmlouvané dodávky, takže bylo nutné domluvit se zákazníky rozložení objednávek a zavést řadu dalších opatření.

Díky vlastní personální agentuře se však nakonec podařilo zajistit dostatek kapacit tak, aby společnost splnila výrobní plán. Svoboda věří, že dopady krize se brzy podaří minimalizovat.

Celostátního vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2020 její organizátoři vyhlásí 7. dubna, světové finále se uskuteční v červnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Podnikatel roku, hospodářství, firmy, ocenění, Olomoucký kraj, Oldřich Svoboda, MONTIX, Ernst & Young, BMW, Audi, Siemens, soutěž, pandemie covidu-19, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelem Olomouckého kraje je Oldřich Svoboda z firmy Montix  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.