Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jeseník nechal převézt sochu Rudoarmějce do muzea v České Vsi

Téměř třímetrový pískovcový pomník Rudoarmějce, který za minulého režimu stál na náměstí Hrdinů v Jeseníku, se dostal do muzea v nedaleké České Vsi. Socha, jejímž předobrazem byl údajně kapitán Mark Fedorčenko, se tak stane součástí muzejní expozice věnované zajateckým táborům na Jesenicku.

Socha stála na jednom z jesenických náměstí do 90. let. "Za minulého režimu se u ní konaly pietní akce a manifestace. Pak byl téměř třímetrový pískovcový pomník odstraněn a na více než pětadvacet let skryt před zraky veřejnosti," uvedla mluvčí mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Pomník byl několik let v prostorách technických služeb a následně i v areálu bývalé kotelny, odkud se stěhoval. Žádosti České Vsi o přesunutí pomníku do muzea vyhověli jeseničtí zastupitelé na konci února.

O měsíc později ji pracovníci technických služeb společně s tvůrcem expozice Romanem Janasem převezli do depozitu muzea. "Jsme rádi, že socha opustila Jeseník a své uplatnění najde v muzeu v České Vsi," uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Pomník nyní bude v péči restaurátorů. Podle zástupců radnice má ulomené některé části. "Patrné jsou na něm rovněž zbytky červené barvy," dodala mluvčí radnice.

Socha rudoarmějce Marka Fedorčenka, který padl při osvobozování města, stála v parku u knihovny do roku 1991. Pomník byl postaven na počest osvobození republiky Rudou armádou. Neznámí vandalové ji dvakrát poničili červenou barvou, poté byla přemístěna do skladu technických služeb.

O jejím osudu rozhodovali jeseničtí zastupitelé v minulosti několikrát. V roce 2006 odmítli snahu komunistů sochu znovu vystavět. Úsilí komunistů podpořilo v petičním archu tehdy 300 obyvatel, další lidé v čele s lidovci proti této myšlence ostře protestovali. Zastupitelé nakonec rozhodli, že žádná socha s politickou tematikou ve městě stát nebude.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky historie, památky, socha, rudoarmějec, Jeseník, muzeum, pomník, Česká Ves, okres Jeseník, Zdeňka Blišťanová, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pitu Pes

Třeba i změnit rozhodnutí předchozího zastupitelstva, ale mlátit tady prázdnou slámu 75 let po válce je k ničemu

Neděle, 11. dubna 2021, 18:16Odpovědět

Pitu Pes

Je třeba kandidovat a být zvolen a potom řešit problémy

Neděle, 11. dubna 2021, 18:13Odpovědět

Kolja Hugo

Zastupitelé nakonec rozhodli, že žádná socha s politickou tematikou ve městě stát nebude. Tak pro zastupitele: Byl to jeden z mnoha národností, kteří za naši svobodu položili život. Nevím co je na tom politického. Hlupáci.

Neděle, 11. dubna 2021, 11:35Odpovědět

Jaromír Habrnal

Opět se hyeny projevily.

Neděle, 11. dubna 2021, 08:58Odpovědět

Erika Kubátová

Ani v Jeseníku nedokážou ohodnotit oběti svého osvobození? Kdyby nebylo těchto obětavých vojáků, kteří měli kdesi matky, manželky, děti, milenky a přesto museli jít osvobozovat neznámou zem, už byste nyní tyhle starosti, kam jejich sochy zastrčit neměli. Hitler by nám připravil úplně jiné starosti.

Sobota, 10. dubna 2021, 20:39Odpovědět

Jeseník nechal převézt sochu Rudoarmějce do muzea v České Vsi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.