Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: U lesního požáru u Jívové bojovalo s plameny sedmdesát hasičů i vrtulník

, aktualizováno 15. března 2022, 10:15

K rozsáhlému požáru lesa vyrazilo odpoledne šestnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů do oblasti u Jívové na Olomoucku. Situaci komplikoval silný vítr, plameny krotil také policejní vrtulník s bambivakem. Porost, který byl zasažen ohněm, má asi 400 krát 400 metrů. Před šestou hodinou hasiči dostali požár pod kontrolu.

FOTOGALERIE: Lesní požár u Jívové

Pondělí, 14. března 2022, 15:59

FOTOGALERIE: Lesní požár u Jívové
FOTOGALERIE: Lesní požár u Jívové

„Právě zasahujeme u požáru lesa mezi obcemi Pohořany a Jívová. Na místě je patnáct jednotek ze III. stupně požárního poplachu a vrtulník s bambivakem. Požár máme rozdělen na dva úseky. Zásah komplikuje silný vítr a suchá vegetace,“ informovala odpoledne mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hasiči měli k dispozici čerpací stanoviště na vodu přímo v Pohořanech. „Vodu tedy dopravujeme kyvadlově na místo události," doplnila Balážová.

Plameny vítr hnal směrem k Jívové a Hrubé Vodě. "Nyní jsme dostali s pomocí vrtulníku s bambivakem požár pod kontrolu," potvrdila před šestou hodinou odpoledne mluvčí. Na místě zasahovalo 16 jednotek, což je zhruba 70 hasičů.

"Plocha požáru má asi 400 krát 400 metrů, na místě máme vyšetřovatele, kteří zjišťují příčinu požáru. Škodu předběžně odhadujeme na zhruba milion korun," upřesnila mluvčí hasičů.

Během víkendu museli hasiči řešit přes 20 požárů trávy. Její vypalování je přitom zakázané

Během víkendu hasiči vyrazili k více než 20 požárům trávy nebo menších zahradních objektů. Podle mluvčí hasičů je to výrazně víc než obvykle. Přitom je vypalování trávy zakázané hned třemi zákony.

Dohašovací práce probíhaly až do 22. hodiny, na místě pak kontrolovali situaci v průběhu noci dobrovolní hasiči. Škoda je podle předběžných odhadů přes milion korun, příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičského záchranného sboru.

U požářu zasahovaly profesionální jednotky ze stanic Šternberk, Olomouc, Uničov, Prostějov a Brno-Lidická, a jednotky SDH Jívová, Dolany, Bohuňovice, Bělkovice-Lašťany, Olomouc, Velká Bystřice, Hlubočky, Babice, Velký Týnec, VHJ Libavá a Doloplazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, lesní požár, Pohořany, Jívová, zásah, Olomouc, Olomoucký kraj, Hasičský záchranný sbor, Hrubá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: U lesního požáru u Jívové bojovalo s plameny sedmdesát hasičů i vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.