Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dva zámky v Olomouckém kraji čeká úprava podkroví. Kvůli trusu netopýrů

Stovky netopýrů žijí na půdách zámků v Čechách pod Kosířem a v Rudě nad Moravou. Pro správu historických budov je komplikací trus chráněných živočichů, situací má vylepšit instalace speciálních podlážek.

Na půdách zámků v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a v Rudě nad Moravou na Šumpersku budou v následujících třech letech instalovány speciální podlážky. Obě budovy jsou chráněny jako evropsky významné lokality, sídlí v nich významné letní kolonie vrápence malého a netopýra velkého.

Instalace podlážek v historických objektech je součástí mezinárodního projektu, jehož náplní je komplexní ochrana netopýřích úkrytů v Polsku, České republice, na Slovensku a v Rumunsku.

"Za českou stranu jsme jako cílové lokality vybrali dva zámky v olomouckém regionu, na jejichž půdách se vyskytují velmi početné kolonie letounů. Vrápenec malý i netopýr velký jsou druhy silně vázané na budovy, a to zejména v době rozmnožování. Do oblíbených úkrytů se samice každoročně vracejí, aby zde odchovaly mláďata. Trus netopýrů, který se na půdách hromadí, však může poškozovat trámy a další historické konstrukce," uvedla Jana Křemenová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Koloběh života a mimořádná sbírka bonsají. Jarní Flora Olomouc odtajnila program

Necelý měsíc zbývá do květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc. Akce s podtitulem Květy a světy se uskuteční po dvouleté covidové odmlce a zve nejen na atraktivní hlavní expozici v pavilonu A. Program letos obohatí také jedinečná expozice...

Obě místa odborníci dlouhodobě sledují a vzhledem k jejich významu jsou zařazena do soustavy chráněných území Natura 2000. "V zámku v Čechách pod Kosířem pravidelně sídlí sto až dvě stě samic vrápence malého, v Rudě nad Moravou až tisíc samic netopýra velkého a čtyřicet až sedmdesát vrápenců," přiblížila Křemenová. Právě vybudování podlážek a dalších ochranných prvků pomůže podle odborníků půdní prostory ochránit a umožní tak i snadnější úklid nahromaděného netopýřího trusu.

Zámek v Rudě nad Moravou má soukromého vlastníka, zámek v Čechách pod Kosířem je pod správou Olomouckého kraje. "Na půdě jsme vytipovali místa, kde naši vrápenci malí nejraději přebývají. Tam jsme po domluvě s ochránci a památkáři a díky projektu financovanému Evropskou unií dovolili a umožnili vybudování podlážek, které mají zajistit jednodušší úklid jejich trusu," řekl kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa.

Vstávat a ven z brlohu. Baribalové v Zoo na Svatém Kopečku vyrazili do výběhu

Ze své zimní ubikace vyrazili po dlouhém spánku do venkovního výběhu medvědi baribalové v Zoo Olomouc. V expozici těchto mohutných zvířat mohou návštěvníci pozorovat chovný pár, který tvoří samec Mino z Belgie a samice Tracy.

Zámek je po rekonstrukci včetně střechy, půda tak byla při této příležitosti nedávno uklizena. "Netopýři se tam naštěstí vrátili, nicméně zatím v menších počtech. Tím, že tam bude instalována podlážka, bude to pro nás výrazně praktičtější a komfortnější," doplnil kastelán.

Speciální podlážky budou na půdách obou zámků instalovány v letech 2022 až 2024. Součástí projektu, který pokračuje do roku 2026, budou také osvětové akce pro veřejnost nejen v olomouckém regionu, ale i v jiných částech republiky, zmínila Jana Křemenová z České společnosti pro ochranu netopýrů.

Do otevření vytížené olomoucké křižovatky zbývají dva měsíce. Nezkracujte si cestu přes staveniště, apeluje firma

Rychlým tempem pokračuje podle olomouckého magistrátu budování tramvajového propojení městských částí Nové Sady a Povel. V oblasti stavby se bude v následujících týdnech měnit dopravní situace i možnosti parkování, k dispozici již nebude...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Památky, zámek, Čechy pod Kosířem, Ruda nad Moravou, životní prostředí, příroda, netopýr, Olomoucký kraj, netopýři, půda, projekt, Česká společnost pro ochranu netopýrů, Evropská unie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva zámky v Olomouckém kraji čeká úprava podkroví. Kvůli trusu netopýrů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.