Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Ikonický dub Král u Grygova prošel zdravotním řezem. V okolí vznikne nová stezka

Více než čtyři sta let starý dub Král v přírodní rezervaci u Grygova prošel odbornou kontrolou a redukcí koruny. Znalci z oboru arboristiky provedli zdravotní prořezání větví památného stromu, který stojí nedaleko železničního koridoru. V okolí mohutného dubu před časem došlo k vykácení části lesa, brzy touto oblastí povede nová stezka.

„Odborný zásah provedla specializovaná firma ve středu 8. června. Vzhledem k tomu, že se jedná o památný strom v rezervaci Království, musela postupovat se všemi náležitostmi danými legislativou,“ uvedl David Janásek, ředitel Lesů města Olomouce, které v lokalitě u Grygova hospodaří.

Turistické cíle v kraji loni navštívilo přes dva miliony lidí. Region letos láká i na novinky

Oproti roku 2020 narostla návštěvnost turistických cílů v Olomouckém kraji loni o dvě procenta. Statistické ukazatele ale stále zaostávají za předcovidovým obdobím. V roce 2019 zavítalo na turistických místech regionu 2,85 milionu návštěvníků,...

Cílem odborného zásahu, který vyplynul ze záznamu o kontrole památného stromu, byla minimalizace rizik poškození trakčního vedení a drážního tělesa železničního koridoru Olomouc - Přerov, které by mohly způsobit odlomené nebo spadané větve na trať.

Legenda o památném dubu u Grygova
Na místě Krále dubů, ve svém královském lese, odpočíval roku třinácti stého šestého mladý král Václav III. Zabloudil na lovu a rozhodl se, že pod doubkem počká na svou družinu. Všude byl klid, jen tráva lehce ševelila. Pak přitančily víly a hrály si s malým jelínkem. Náhle vrazil na palouk vlk a vrhl se na jelínka. Král po něm vystřelil a… probudil se. Byl na palouku sám a co se mu zdálo, mu nešlo z hlavy. Vrátil se do Olomouce a les věnoval městu. Měl jediné přání: aby dub, pod kterým měl tak zvláštní vidění, nebyl nikdy pokácen.
Zanedlouho, v srpnu 1306, byl poslední potomek nejstaršího českého královského rodu, poslední Přemyslovec, ve spánku zavražděn. Avšak královo přání bylo splněno. Dub, pod kterým se zdál královi onen zvláštní sen, byl zachován. A když sám padl, byl na jeho místě vysazen nový. A ten tady, v Grygově u Olomouce, stále stojí a připomíná onu tragickou událost našich dějin.
Zdroj: olomouc.eu

Dalším důvodem zásahu bylo podle zástupců města zajištění bezpečnosti návštěvníků lesa. „Odborný zásah arboristické firmy znamenal zdravotní řez a spočíval v odstranění poloparazitických keřů i šetrné obvodové a lokální redukci větví, které zasahovaly k železniční troleji. Pracovníci specializované firmy památný dub také zkontrolovali výstupem do koruny, kde prozkoumali i stabilitu větví,“ vysvětlil v tiskové zprávě David Janásek z Lesů města Olomouce.

Městská organizace na místě následně vybuduje haťový chodník a zajistí obsypání kořenových náběhů památného stromu štěpkou.

„Lesy města Olomouce musí hospodařit v souladu se zájmy ochrany přírody a máme jasno v tom, jaký lesnický i ochranářský management je nejlepší pro tak významné území,“ konstatoval už dříve vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Už letos na jaře totiž lesníci v rezervaci vytěžili problematický úsek kolem železnice, a to v rámci řádně schváleného lesního hospodářského plánu. Část opozice tento krok kritizovala. Podle Romana Šimka z hnutí ProOlomouc k vykácení oblasti o rozloze jeden a půl hektaru nemělo dojít.

Šéf odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka ale ubezpečuje, že se zdejší les obnoví. „Mezi priority i nadále patří revitalizace, jejíž podstatou je také vrátit do lesa vodu a lépe ji zadržet. Území má totiž velký revitalizační potenciál," uvedl Loyka.

Přírodní rezervace Království byla vyhlášena před 10 lety. V lužním lese o rozloze přes 300 hektarů mezi říčkou Morávkou a železniční tratí Olomouc – Přerov mohou Lesy města Olomouce hospodařit zhruba na 15 procentech území zejména podél cest. „Na většině území jsou pak porosty ponechány samovolnému vývoji v takzvaném beztěžebním režimu s cílem ochrany nebo obnovy přirozených ekosystémů tvořících předměty ochrany,“ doplnila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Příroda, strom, ořez, prořezání, dub, dub Král, Přírodní rezervace Království, les, Grygov, železnice, Olomouc, památný strom, magistrát, Přerov, Přemyslovci, Království, Václav III. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ikonický dub Král u Grygova prošel zdravotním řezem. V okolí vznikne nová stezka  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.