Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Výbuch zdemoloval dům v Olšanech u Prostějova. V akci je USAR tým i sací bagr

, aktualizováno 18. července 2022, 14:35

Exploze v pondělí dopoledne zcela zdemolovala rodinný dům v Olšanech u Prostějova. Oblast je pro dopravu uzavřena, na místě zasahují složky Integrovaného záchranného systému. Poškozeny jsou i budovy v okolí výbuchu. Specialisté budou propátrávat sutiny stavení, následkem výbuchu se zranili tři lidé.

Výbuch otřásl obcí na Prostějovsku okolo 11 hodiny. "Šlo o jednopodlažní dům v husté zástavbě, který byl po výbuchu zcela zničen. Poškozeny jsou také další dva objekty v těsném sousedství, tam je bude muset prohlédnou statik. Poškozeny jsou další zhruba dvě desítky budov v sousedství, mají vybitá okna. Aktuálně probíhá průzkum v okolí a zjišťujeme stav nejbližších budov. Připravujeme stabilizaci sousedních domů, aby nedošlo k dalšímu zřícení. Využíváme speciální techniku, povolali jsme USAR tým a kynology, kteří vyhledávají v sutinách, aby vyloučili přítomnost osob. " shrnula situaci mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Hlavní průtah obcí nedaleko exitu dálnice D46 je nyní uzavřen stejně jako samotný sjezd z dálnice do Olšan. Starosta Olšan Milan Elfmark řekl, že nešlo o dům v rekonstrukci. O tom, zda se v něm někdo nacházel, nechtěl spekulovat.

Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové na místě zasahuje kriminální služba, policejní technik a kvůli zadokumentování situace byl vyžádán policejní dron. Případ zatím policisté vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení, příčina výbuchu není jasná. Podle Zajícové byli zraněni tři lidé - šlo o obyvatelku z protějšího domu a řidiče a spolujezdce z projíždějícího auta. "Ošetřen byl muž středního věku, který projížděl kolem osobním autem a zasáhla ho tlaková vlna, utrpěl zhmožděniny ramene a oděrky. Kvůli okolnostem poranění byl převezen na urgentní příjem," řekla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

V Olšanech řeší následky výbuchu padesátka hasičů z osmi jednotek. K dispozici jsou také specialisté z Urban Search and Rescue (USAR) týmu, kteří se zabývají právě vyhledáváním a záchranou zavalených osob. Pro efektivní odklízení sutin povolali hasiči sací bagr, kterým disponuje Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru v Hlučíně.

"Po příjezdu na místo jsme evakuovali deset lidí, další dva jsme zachránili. Po prohlídce budov statikem se budou moci postupně vrátit do svých domovů," doplnila mluvčí HZS Olomouckého kraje Balážová.

Na bunkru dřeli dobrovolníci stovky hodin, neznámí pachatelé objekt vykradli a vykropili hasičákem

Těžko pochopitelný čin zkomplikoval práci nadšenců na obnově bunkru na Švédských šancích u Přerova. Neznámí pachatele vykradli bývalý vojenský objekt, který trojice mladíků s pomocí řady dobrovolníků několik měsíců uklízela, opravovala a měnila v...

USAR tým z Moravskoslezského kraje doplnila také dvojice kontejnerů s vybavením určeným pro stabilizaci narušených budov a pátrání ve zřícených stavebních konstrukcích. "Vezeme bioradar, štěrbinovou kameru i echolokátor," uvedl na twitteru mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák. Speciální technické kontejnery využívají na místě také hasiči z Olomouckého kraje.

Výbuch domu řešili policisté na Prostějovsku také v září 2018, kdy vybuchl dům ve 12 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla tehdy zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Kriminalisté případ nakonec odložili, muž totiž při výbuchu zemřel. Letos v květnu došlo k explozi v rodinném domě v Lipníku nad Bečvou, stavení zapálil osmdesátiletý senior kvůli rodinným sporům. Uvnitř budovy uvěznily plameny jeho vnuka, kriminalisté penzistu obvinili z pokusu vraždy.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky výbuch, exploze, exploze Olšany, dům Olšany, výbuch Olšany, dům, Prostějov, Olšany u Prostějova, Policie ČR, Olomoucký kraj, suť, okres Prostějov, Hasičský záchranný sbor, Dálnice D46

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbuch zdemoloval dům v Olšanech u Prostějova. V akci je USAR tým i sací bagr  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.