Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

VIDEO: Na pomoc v boji s požárem v Hřensku dorazil další odřad hasičů z Hané

, aktualizováno 30. července 2022, 12:06

Další třicítka hasičů z řad profesionálů i dobrovolníků zamířila z Olomouckého kraje na pomoc v boji s lesním požárem v Národním parku České Švýcarsko. V noci z pátku na sobotu cestoval již druhý hasební odřad do Ústeckého kraje, kde se připojil ke stovkám kolegů, kteří se snaží zdolat plameny ve chráněné přírodní lokalitě.

První odřad z Olomouckého kraje dorazil ke hranicím s Německem už v pátek před pátou hodinou ranní. K práci stovek kolegů z celé republiky se zapojili hasiči s velkokapacitním čerpadlem, které s posádkou vyrazilo z prostějovské stanice. V průběhu dne rozšířili propojení hadic z řeky Kamenice k čerpadlu a od odpoledních hodin technika z prostějovské stanice zajišťovala transport hasební vody do oblasti Pravčické brány.

Další skupina z Olomouckého kraje vyrazila v pátek krátce po 22. hodině se třiceti profesionálními i dobrovolnými hasiči. K Hřensku putovala technika ze stanic Olomouc, Šumperk, Uničov, Konice, Jeseník a Prostějov. K likvidaci požáru vyrazí dobrovolní hasiči ze Šumperka, Opatovic a Postřelmova. Odjíždějící hasiče navštívil i hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Ten popřál odjíždějícím mnoho zdaru a šťastný návrat domů.

Mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák informoval, že druhý hasební odřad dorazil na seřadiště jednotek v Českém Švýcarsku krátce po šesté hodině ráno. „Na základě rozhodnutí velitele zásahu se hasiči z Olomouckého kraje  přemístili do oblasti Mezná - Mezní Louky, v tomto sektoru je čeká hasební činnost. Velitel odřadu Michal Hrubý provedl briefing s kolegy, aktuálně získáváme informace o lokalitě, provádíme zběžný průzkum a připravujeme se do aktivního nasazení," přiblížil dnešní plánovanou činnost hasičů mluvčí Hošák.


Podle Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje se požář daří udržet na ploše 5x2 km. Během noci se jednotky zaměřovaly na požární obranu evakuovaných obcí, obce Janov a Hřensko a přeskupují se na požářišti. Od soboty má být současných 410 zasahujících hasičů posíleno o dalších 220 kolegů. Hasiči navýší počet jednotek ze současných 80 na 120. Do Ústeckého kraje putují posily z celé České republiky. Po ranní poradě štábu hašení je v plánu zahájení požárního ůtoku, díky kterému by měli hasiči dostat požár pod kontrolu.

Oba odřady pracují na zdolání požáru. První se stará o čerpání a provádí kontrolu hadicového vedení. Do sobotního poledne museli opravit hadice na dvou místech. „Naše čerpadlo je nyní v záloze pro případ podobných poruch minulých hodin zpět," uvedl Hošák. V okolí obce Mezná operuje druhý - hasební - odřad. Podle velitele dopolední déšť nikterak nepomohl a v nelehkém terénu došlo znovu k plamennému hoření. Hasiči na místo povolali vrtulník. „Navíc provádíme zajištění transportu hasební vody mezi cisternami pomocí prodlouženého hadicového vedení typu "B" a také kyvadlovou dopravu vody na místo požářiště," doplnil mluvčí.

Technika odřadů HZS Olomouckého kraje v Českém Švýcarsku 
2 x CAS 20 (Olomouc – II. výjezd, Šumperk – II. výjezd) 2 x CAS 30 (Uničov, Konice) , 2 x DA (Olomouc, Jeseník) 1 x VEA (Prostějov) technika JSDHO 1 x CAS 20 (JSDH Opatovice 1+3) 1 x CAS 30 (JSDH Šumperk – Temenice 1+3) 1 x DA (JSDH Postřelmov 1+1) - posádky za HZS OLK ze všech územních odborů.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Olomoucký kraj, HZS OlK, Hřensko, požár, České Švýcarsko, Ústecký kraj, Haná, Národní park České Švýcarsko, CASA, Šumperk, čerpadlo, technika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na pomoc v boji s požárem v Hřensku dorazil další odřad hasičů z Hané  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.