Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Robot poslal důležitá data z Hranické propasti. Z hlubin ho ale museli zachraňovat potápěči

Významný posun ve zmapování Hranické propasti zaznamenali speleologové na přelomu července a srpna. V nejhlubší zatopené jeskyni na světě probíhá průzkum s využitím robota, který podvodní prostředí zkoumá s využitím šesti kamer a sonarových paprsků. Detailní data získal přístroj z nadnárodní firmy do hloubky 200 metrů, došlo ale také ke komplikacím a pro vyspělé zařízení museli potápěči.

V závěru minulého týdne začal výzkum, při kterém speleologové z Hranického krasu společně s odborníky z Maďarska, Portugalska a Srbska monitorovali jeskyni na Přerovsku pomocí robota.

„Dva dny jsme robota různě kalibrovali a zkoušeli jeho funkčnost. Poté jsme dělali ponor do dvousetmetrové hloubky k restrikci zvané Mikádo, kterou se nám podařilo zmapovat a natočit. Naše očekávání to dosud stoprocentně splnilo. Máme hotovou mapu prostoru Jezírka, severozápadního kanálu Liftu I., chystáme se ještě podrobněji zmapovat Mikádo," řekl předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba s připomenutím zúžení, kterým pravděpodobně vede další cesta do hlubin.

Firma vypadla z padesátimilionové zakázky kvůli jednomu papíru. Zástupný důvod, tvrdí

Kvůli jednomu papíru se v Olomouci zastavila padesátimilionová stavební zakázka na světelnou signalizaci na výpadovce na Brno a hrozí, že město přijde o dotace. Firma, která nabídla nižší cenu, nedodala originál bankovních záruk a rada ji...

 

Při jednom z následujících nasazení robota došlo ke komplikaci. „Při ponoru, který byl zaměřen na zmapování prostor Mikáda v hloubce 200 metrů robot zasignalizoval operátorovi, že do něj "teče". Operátor zahájil okamžitě výstup, avšak robot v hloubce cca 150 metrů přestal komunikovat úplně. Do vody šli potápěči - členové naší základní organizace, kteří robota nalezli a následně dopravili na hladinu Jezirka,“ infromovali speleologové z Hranického krasu na sociálních sítích. O víkendu tak probíhala oprava robota, který by se měl vydat opět do hlubin. Potápěči mezitím pro výzkumníky získávali vzorky vody a sedimentu.

Probádávání propasti bude pokračovat ještě v příštích dnech, kdy chtějí speleologové pokračovat ve výzkumu Mokré Rotundy a vyšších částech propasti. Údaje, který robot o průměru jednoho metru a váhy 100 kilogramů při ponoru získal, nyní odborníci zpracují - výsledkem bude podrobná 3D mapa.

Kvůli výzkumu se Hranická propast na několik dní proměnila v mezinárodní operační středisko - na akci se podílejí kromě speleologů z Hranického krasu také odborníci z Maďarska, Portugalska a Srbska, kteří se postarali o kalibrování, testování a přípravy na sestup zařízení do hlubin.

Na bunkru dřeli dobrovolníci stovky hodin, neznámí pachatelé objekt vykradli a vykropili hasičákem

Těžko pochopitelný čin zkomplikoval práci nadšenců na obnově bunkru na Švédských šancích u Přerova. Neznámí pachatele vykradli bývalý vojenský objekt, který trojice mladíků s pomocí řady dobrovolníků několik měsíců uklízela, opravovala a měnila v...

 

Podporu mají speleologové i od hasičů ze Záchranného praporu Hlučín a báňské záchranné služby. Kvůli akci speleologové již v polovině července za pomoci jeřábu odstranili z hladiny a patnáctimetrové hloubky zhruba sedm tun nánosů včetně zbytku spadlých stromů. „Největším oříškem bylo celou akci domluvit. Společnost, která robota vlastní, je nadnárodní, jsou v ní zastoupeni Maďaři, Portugalci, Belgičané a Srbové. Nyní už je to třešnička na dortíku," doplnil Guba.

Pro zástupce z České speleologické společnosti z Hranického krasu je současný průzkum s podvodním robotem, kterého vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma UNEXMIN GeoRobotics Ltd., klíčový. Na základě získaných údajů budou moci v 3D mapě umístit například místa vývěrů teplé vody, jejichž vzorky dlouhodobě zkoumají odborníci z Mendelovy univerzity. Detailní zmapování okolí Mikáda v hloubce 200 metrů jim navíc může otevřít cestu k dalšímu hloubkovému průzkumu propasti. To mají v plánu příští rok.

Hranická propast nacházející se v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si své světové prvenství drží od září roku 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů. Dna však nedosáhli; došel jim komunikační kabel k robotu, jehož délka byla "pouze" 500 metrů. Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hranická propast - ZO ČSS 7-02 Hranický kras

Štítky Výzkum, věda, Hranická propast, jeskyně, robot, technika, Olomoucký kraj, potápěč, průzkum, Portugalsko, Maďarsko, Srbsko, Česká speleologická společnost, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Robot poslal důležitá data z Hranické propasti. Z hlubin ho ale museli zachraňovat potápěči  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.