Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vánoční strom pro Olomouc znovu dorazí z Hluboček. Náměstí ozdobí krásná jedle

I letos ozdobí olomoucké Horní náměstí vánoční strom z Hluboček. Tentokrát zástupci radnice vybrali zhruba dvacetimetrovou jedli, kterou čeká v polovině listopadu kácení a převoz do krajského města. Týden poté bude následovat slavnostní rozsvícení stromu, při kterém se odhalí také jméno tradičně získané z návrhů od dětí.

„Strom budeme převážet v neděli 13. listopadu a opět dorazí z Hluboček. Je to zajímavé, že Hlubočky dodávají do Olomouce nejkrásnější stromy,“ s úsměvem prohlásil vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu Radim Schubert a dodal: „Od paní starostky vím, že již mají zajištěné povolení pro kácení.“

Symbol Vánoc se pak přesune na nákladním autě takřka stejnou trasou jako minulý rok. Hlavní omezení se týká výšky nákladu, která musí zohlednit zejména trolejové vedení v ulicích hanácké metropole.

Čtyřicetiletá jedle nyní roste u rodinného domu v ulici Dukelských hrdinů. „Od pana majitele víme, že strom zasadila před lety jeho tehdy malá neteř na nevhodném místě u hranice pozemků. Pro její radost malý stromeček u plotu nechali, ale ten už nyní dosáhl takových rozměrů, že je potřeba ho pokácet,“ přiblížil Radim Schubert.

Vánoční trhy v Olomouc znají kompletní program. Novinkou je i vycházková stezka

Vánoční trhy v Olomouci se po dvou covidových letech vrací i s plným programem na pódiu u městské radnice. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty známých interpretů i lokálních umělců či školních souborů. V plánu jsou také filmová promítání či...

 

Letos vybírali zástupci magistrátu ze zhruba osmi nabídek stromů. „Některé byly i ze vzdálenosti přes sto kilometrů od Olomouce. Ale v těchto případech by byla doprava velmi nákladná a složitá. Jedle z Hluboček má zhruba dvacet metrů, řešíme, jestli se bude nějakým způsobem zkracovat. I z hlediska bezpečnosti je ideální výška pro Horní náměstí zhruba dvanáct až patnáct metrů,“ objasnil vedoucí odboru kultury.

Po transportu na náměstí budou mít pracovníci týden na přípravy a dekoraci vánočního stromu, který se letos poprvé rozzáří v neděli 20.listopadu v 18 hodin. Na magistrát mohou lidé ještě do 14. listopadu zasílat své nápady na pojmenování stromu.

„Doručení návrhů je možné na adresu Magistrát města Olomouce, odd. kultury, Lucie Rozbořilová, Horní náměstí 583 - radnice, 779 11 Olomouc nebo osobně na podatelnu radnice v úřední hodiny magistrátu. Na obálku je třeba uvést „Soutěž pojmenuj vánoční strom“, na zadní stranu výtvarných návrhů potom jméno, třídu, věk a název školy,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc, Hlubočky, rozsvícení stromu, vánoční stromek, jedle, strom, Jana Doleželová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom pro Olomouc znovu dorazí z Hluboček. Náměstí ozdobí krásná jedle  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.