Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Noční výstup na Terezskou bránu zachytily kamery. Na mladíka si počkali strážnici

Před kamerami městského dohlížecího systému se pustil do zakázaného dobrodružství mladý muž, který v centru Olomouce vylezl na Terezskou bránu. Noční akci nedaleko kulturní památky zadokumentovali strážníci a případ bude dál řešit olomoucký magistrát.

Na barokně-klasicistní pozůstatek pevnostního opevnění Olomouce vyšplhal v úterý v jednu hodinu v noci mladík, což neuniklo pozornosti strážníků městské policie. Když muž po chvíli z památky slezl a vydal se směrem k tržnici, narazil na hlídku. „Strážníci ho seznámili s faktem, že se svým neuvážlivým jednáním dopustil přestupku dle zákona o státní památkové péči a celým případem se bude zabývat správní orgán,“ konstatoval mluvčí Městské policie Olomouc Petr Čunderle.

Squatů s bezdomovci v Olomouci ubývá, říká ředitel městské policie. Téma řešil i s ministrem Jurečkou

Pozměněný přístup k řešení problematiky lidí bez domova má přinést nová zákonná úprava této oblasti. Poznatky z praxe získával také v Olomouckém kraji ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který o tématu debatoval mimo jiné se zástupci...

Obdobnými situacemi se městská policie letos zabývala už takřka padesátkrát. Drtivá většina případů je spojena s Mariánský sloupem na Dolním náměstí. „Studenti univerzity to berou jako tradici. Když prolezou otvorem ve sloupu, tak se jim potom bude dařit ve zkouškovém období. Bývá to okolo 90 procent těchto přestupků. Od začátku letošního roku jsme řešili 46 případů, kdy lidé užívali kulturní nebo národní kulturní památky způsobem, který neodpovídá jejich kulturně politickému významu, památkové hodnotě a technickému stavu,“ sdělil mluvčí Čunderle.

Podle zákona hrozí ale hrozí za podobné výstřelky nebývale vysoká pokuta. „Za přestupek dle zákona o státní památkové péči hrozí pokuta až do čtyř miliónů korun. Tyto případy jdou rovnou do správního řízení. Pokud jde o kulturní památku, míří přestupek ke správnímu orgánu města Olomouce. Pokud se jedná o národní kulturní památku, tak situaci řeší Olomoucký kraj,“ vysvětlil mluvčí olomouckých strážníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky Krimi, památka, kulturní památka, Městská policie, Terezská brána, Mariánský sloup, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční výstup na Terezskou bránu zachytily kamery. Na mladíka si počkali strážnici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.