Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Policisté odložili případ tragické nehody na olomouckém letišti. Zkušený parašutista nezvládl přistání

Policie a odborná inspekce ukončily vyšetřování květnové smrtelné nehody parašutisty na olomouckém letišti. Jedenasedmdesátiletý muž, který absolvoval několik stovek seskoků, nezvládl přistávací manévr a zemřel po dopadu na zem.

Smrtelná nehoda se stala letos 14. května, policie o ní tehdy neinformovala. „Mohu potvrdit, že se olomoučtí kriminalisté touto tragickou událostí zabývali. V pondělí vyšetřovatel případ odložil z důvodu, že se ve věci nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Podle závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) jednasedmdesátiletý zkušený parašutista nezvládl přistávací manévr.

Tragédie se stala při druhém seskoku parašutisty z výšky 1200 metrů nad zemí. Seskok byl standardní až do výšky zhruba 30 metrů nad zemí, kdy parašutista provedl ostrou zatáčku o zhruba 180 stupňů pro přistání proti větru. „Rychlost padáku se prudce zvýšila a parašutista na vzniklou situaci reagoval stažením řídících šňůr. Při tomto manévru ve velké rychlosti narazil do země,“ uvedla inspekce.

FOTO A VIDEO: Vykolejený vlak a desítky zraněných. U Jívové proběhlo taktické cvičení

Záchranářský vrtulník, drony a desítky hasičů i zdravotníků v akci. K Jívové na Olomoucku se sjely složky IZS na taktickém cvičení Vlak 2022, námětem byla dopravní nehoda na železnici se zraněním i úmrtím lidí. Figuranti zamířili do Fakultní...

Zkušený parašutista s nejvyšší parašutistickou kategorií D, dopadl na zem v rychlosti přibližně 72 kilometrů za hodinu. Utrpěl mnohačetná zranění, kterým na místě podlehl. „Posádka záchranné služby na místě tehdy zahájila resuscitaci, ale ta byla po půl hodině neúspěšně ukončena,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikisková.

Inspektoři měli při objasňování nehody k dispozici záznam z kamery umístěné přímo na parašutistově přilbě, záznam z bezpečnostní kamery umístěné na budově leteckého baru pod věží a výpověď svědka. Na padákovém kompletu nezjistili žádnou závadu, vliv na tragické přistání nemělo ani počasí, uvedl ÚZPLN. „Příčinou tragické nehody bylo chybné vyhodnocení aktuální výšky před uvedením padáku do ostré zatáčky v kritické fázi přistávacího manévru,“ píše inspekce.

Nedaleko olomouckého letiště se stala letos smrtelná nehoda také v březnu, když se na pole u obchvatu zřítil ultralehký vrtulník. Pilot na místě zemřel. Vrtulník po pádu začal hořet, požár zlikvidovali hasiči. Na začátku června zemřel také sedmatřicetiletý pilot motorového padákového kluzáku, jeho bezvládné tělo našli svědci na letišti Stichovice u Mostkovic na Prostějovsku.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Nehoda, letecká nehoda, parašutista, parašutista Olomouc, smrtelná nehoda, letiště Olomouc, Policie ČR, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté odložili případ tragické nehody na olomouckém letišti. Zkušený parašutista nezvládl přistání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.